Внимание! Плодовете и зеленчуците стават опасни при неправилна употреба

плодове зеленчуци
Снимка: iStock

И децата знаят, че за да сме здрави, трябва да приемаме витамини и минерали, които се съдържат в естествена форма основно в плодовете и зеленчуците. Но те могат да са опасни, ако не се внимава с тяхното отглеждане и консумация. 

Да си припомним заразата с ешерихия коли, плъзнала от зеленчуци в Западна Европа преди десетина години. Засегна хиляди хора, дори имаше смъртни случаи. За какво да внимаваме, когато консумираме плодове и зеленчуци?

Инфекции от плодовете и зеленчуците

Като всеки замърсен предмет, и те могат да са източник на различни инфекции – вируси, бактерии (ешерихия коли, салмонела, дизентерия), гъбички. Неизмитите заразени плодове и зеленчуци причиняват повръщане, разстройство, температура от микробите по тях. Лошото е, че те са устойчиви на околната среда и дълго време се задържат по зеленчука. „Чревните” вируси, от които така често страдат децата, се разпространяват чрез ръцете, а докато стигне плодът и зеленчукът на трапезата ни, е преминал през десетки ръце със съмнителна хигиена.

Кучешка тения

Нискорастящите плодове и зеленчуци крият и друга опасност- ехинококоза (кучешка тения). Заразените кучета изхвърлят чрез изпражненията си яйца на кучешката тения и те полепват по ягодите, лука, репичките, марулите и всичко, което расте близо до земята. При недобро измиване, яйцата попадат в човешкия организъм през устата и се развиват кисти (с големина до детска главичка) в черния дроб, червата, белия дроб, мозъка, дори в сърцето. Болестта може да се развива с години без симптоматика и да уврежда съответния орган. Лечението е много трудно, най-често оперативно.

Нитрати и химикали

Те са опасни само в големи количества, като децата са по-чувствителни. Всички вносни плодове и зеленчуци са обработени с химикали, за да са трайни. Измивайте много добре преди употреба. Те могат да предизвикат алергии и храносмилателни разстройства.

плодове зеленчуци
Снимка: iStock

Стомашни проблеми

Целулозата от плодовете и зеленчуците е идеална за червата. Чрез нея те се прочистват, засилвайки перисталтиката и са добра профилактика на запека. Фибрите спомагат да се изчистят токсините и холестерола и са добра среда за развитието на пробиотиците. Но на хората с язва, колит и други стомашни болести, могат да предизвикат проблеми – болки, подуване на корема. Ако детето ви има такива оплаквания, избягвайте твърде грубите храни като боб и зеле, а доматите и краставиците белете.

Алергии

Класически пример за алергизираща храна са ягодите. Компания им правят мъхестите плодове и цитрусите. Но на практика всеки плод или зеленчук може да е алерген, дори ябълките и доматите. Затова, ако детето ви е склонно към алергични реакции, наблюдавайте как реагира на храната. Ако след консумацията на даден плод или зеленчук, се появят обриви, сърбежи, отоци, болки в корема, гадене, разстройство, спрете тази храна.

плодове зеленчуци
Снимка: iStock

Как да се предпазим?

Оглеждайте добре плодовете и зеленчуците, които купувате. Не се подлъгвайте по евтините, набити продукти. Има ли загниване, има бактерии! Купувайте само свежа, чиста растителна храна, по възможност био. При престояване плодовете и зеленчуците губят половината от витамините си. Предпочитайте родните продукти, те са значително по-пресни от вносните.

Измивайте идеално плодовете и зеленчуците. Използвайте течаща студена вода и мийте щателно плод по плод, колкото и дребни да са те. Обърнете внимание на гънките по листата на марулите и лука, там се крият замърсителите.

Белете корите! Вярно е, че най-много витамини има непосредствено под кората на плода и зеленчука, но при внимателно обелване те се запазват. Колкото и да се мият, по повърхността винаги може да има зарази, затова белете, особено за децата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти