„Виж каква си слабичка“ и други тъпотии

жена жени диета тяло
Снимка: iStock

Винаги ме е дразнело, когато някоя жена ми каже “виж колко си слабичка!”

В повечето пъти контекстът е оплакване на отсрещната страна за качени килограми, невъзможност да отслабне и сходни. В такива разговори аз се старая да звуча позитивно и да избягвам даване на непоискани съвети. Но когато се започне с “ох, ти каква си слабичка”, “как така ядеш хляб, пък дупето ти не е голямо”, “искам и аз да имам твоите гени”, едва се сдържам да не си извъртя с адска досада очите.

Първо и дебело подчертано – аз не съм слаба. Мога да се определя като нормално телосложение, ако изобщо може да се каже, че има такова, след като различни форми на тялото са напълно нормални. Но има къде-къде по-слаби и стегнати от мен жени!

Подобни коментари обаче ме карат да се чувствам най-малкото неловко. Как се отговаря на подобно нещо? Какво казваш в своя защита? Защото определено такива изрази крият в себе си и някакво странно обвинение, прикрито като тъп комплимент, особено когато се намесят хранителните ми навици.

Да, ям бял хляб, ям захар, понякога даже ям пържено и пия газирано. Това обаче не е основното ми ядене, а освен това се движа изключително много, тренирам умерено (понякога даже редовно) и най-важното - никога не съм стигала до наднормено тегло. Защото масово това е проблемът - веднъж минеш ли критичната горна граница на килограмите за твоя ръст, пътят назад е доста труден.

Та, когато някоя жена ми изцепи “ама виж се ти каква си слаба”, едва се сдържам да не ѝ кажа “а ти си чудесно подплатена!” Защото ако аз наистина искам да имам щедър бюст, едро дупе и добре оформени бедра, за да се вписвам в мечтаното от мен определение пищна дама, подобен израз не би следвало да е обида, нали?

Истината е, че абсолютно всички хора на тази земя, 100% от тях, имат притеснения за тялото си и начинa, по който изглеждат. Това е съвсем нормално явление, защото хората сме несъвършени създания и понякога трудно приемаме този факт. Когато обаче се вманиачиш в образа в огледалото или си зададеш невъзможни изисквания за промяна на външния вид, тогава започваш да страдаш, да се измъчваш и често да говориш глупости на хората наоколо, като сравняваш гласно телата им с твоето.

А понякога комплексите ти така са те налегнали, че несъзнателно мислиш, че ако сам посочиш недостатъците ти, другите вече няма да ги забелязват или още по-добре – ще те разубедят, че се бъркаш.

жена жени диета тяло
Снимка: iStock

Аз лично винаги предпочитам да казвам на хората, че изглеждат чудесно, да посочвам нещата във външния им вид, които ми харесват и да ги освободя от нуждата да се самокритикуват. Но пък не обичам да казвам на черното бяло. Затова, ако видя, че събеседничката ми наистина е напълняла, никога няма да ѝ го кажа. Ако тя се оплаче, ще я попитам по-скоро дали всичко е наред в живота ѝ в момента, дали нещо не я тормози или обратното - ощастливява толкова много, че се е отдала на безгрижен живот и не брои хапките. Но не бих казала: “Е, виж как си се закръглила, и аз искам да нося чашка D, ама не ми се получава.”

В завършек искам само да кажа, че ако вие сте от тези, които коментират килограмите на приятелите си, то помислете пак дали е удачно да го правите. Защото това да обясняваш на някого колко бил слаб, не е комплимент, освен ако човекът категорично не полага усилия да свали килограми.

А слабото, дебелото и т.нар. “нормално” са изключително относителни и абстрактни понятия и невинаги, ако ги ползваме като епитети към околните, е удачно. Даже напротив - може и да обиждаме човека, мислейки си, че го ласкаем. Нека внимаваме с думите и ползването им.

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти