Вдъхновение от природата и еко иновации – най-актуалното от света на дизайна

ATG Design
Снимка: ATG Design

Форумът, който „залива“ цяло Милано с гигантското изложение за мебелен дизайн Salone del Mobile, тази година под надслов #SuperSalone, и още множество по-малки събития и арт инсталации, е от мащабно значение за професионалистите в интериорния дизайн, тъй като чрез него се маркират основните тенденции в бранша. „Да се чувстваш отново в кожата си – наистина незаменимо!“, разказва арх. Ивета Попова след завръщането си от най-голямото международно събитие за дизайн – Milan Design Week.

„След година и половина затишие на големи събития, да посетиш Milan Design Week от професионална гледна точка е повече от вдъхновяващо. Съвсем съзнателно мога да кажа, че да присъствам на този форум за мен е много важно, за да бъда в крак с най-новото и винаги досега е валидирало творческите посоки на развитие на студиото. Видяхме невероятно красиви инсталации, иновативен дизайн и по-важното – създадохме нови контакти и обменихме опит с международни колеги.“

Природата и нейното постоянно присъствие в дома

Тренд, който наблюдавам в последните години, и е тук, за да остане – това е присъствието на природата и земните елементи в дома. В ATG Design oтдавна говорим за това и го прилагам на практика успешно в проекти си. Това, което прави впечатление сега, е, че материи и материали като дърво, мрамор, камък, благородни метали като никел, бронз, розово-златист метал; лен, вълна, памук, затвърждават позициите си и са още по-смели в участието си чрез необичайни шарки, едри плетки, груби и естествени повърхности.

ATG Design
Снимка: ATG Design

Също се забелязва акцент с форми и патерни, имитиращи растителност, както и присъствие на живи растения, инкорпорирани в дизайна.

ATG Design
Снимка: ATG Design

Цветовата палитра е изцяло пастелна със силно открояващи се земни тонове – кафяви, бежови, охра, керемида. А голяма част от брандовете се насочват към нюанси на зеленото, като тенденцията е да се изработват цветни и отличителни смесители и керамика в банята.

ATG Design
Снимка: ATG Design

ATG Design
Снимка: ATG Design

Финиши и текстури

Повърхностите са изключително разнообразни и се комбинират взаимно – гладки, матирани, оребрени, гланц, прозрачни, огледални. Търсен ефект е активиране на сетивата и визуалната провокация. Това е похват, с който много обичам да играя в интериорните проекти.

ATG Design
Снимка: ATG Design

Релефите и шарките по стъклените витрини напомнят ретро дизайн – оребряване, дори имитация на счупено стъкло или водна повърхност.

ATG Design
Снимка: ATG Design

Иновации, еко и устойчив дизайн

Все по-системно се работи в посока на устойчив и еко дизайн. Изключително търсен от самите потребители на запад, това е поводът брандовете настойчиво да разработват нови и интересни имплементации на рециклирани материали - пластмаси, хартия и други. Абсолютна тенденция са антибактериалните покрития, както и лесните за почистване и поддръжка материи.

Възхитителни са решенията на осветителните брандове в тази посока, но за тях ще отделим специално внимание в нашия блог.

Прочетете още от Ивета Попова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти