В живота на жената трябва да участваш активно, а не тъпо да присъстваш

двойка любов коледа
Снимка: iStock

Всеки си има собствен живот, подрежда си го по свой вкус и според обстоятелствата, според желанията и намеренията си, според възможностите, които реализира или не реализира. И никой на никого не е виновен, както си го направиш, така ще си го живееш. Но човек, макар и да е сам върху лицето на земята според Салваторе Куазимодо, всъщност живее в общество. И винаги предпочита да споделя отрязък от живота си или по-голям период с някого. С друг човек, с когото са се избрали по някакви общи разбирания, общи светоусещания, взаимно надушване, че са от една порода, обща перспектива занапред. 

За биохимията съм ви го казала вече, тя е първичната, на нея не можеш да й влияеш, но по-нататък вече включваш и втората сигнална система. Колко са хубави очите му, колко са хубави косите й, колко са хубави ръцете им и как всичко това е едно кълбо от страст и унес, от заслепение и възторзи, от планове и от сриването им. Ами няма друг начин. Въжделението е едно, да стане действителност – съвсем друго, знаете си го от сладък или от горчив опит. По-често от горчивия, защото той учи и може да те доведе до сладостта на битието, което няма нищо общо с лекотата му. 

двойка любов коледа
Снимка: iStock

Трудът е песен, но не е лесен. Дори най-любимата ти работа изисква усилия, за да се радваш на плодовете й. Една връзка се изгражда, не се дава в готов вид, опакована спретнато, с панделка и брокат за разкош. Щото като тръгнеш да отваряш кутийката, това дето е вътре може изобщо да не е това, което си очаквал. Извод – не се подлъгвай по опаковката и имай едно на ум относно рекламите. 

Защото рекламации обикновено не се приемат и си оставаш с похарчените напразности. Ах, този мъж е великолепен, след него се обръщат, за него говорят, него го сочат за пример като паркетен лъв или като страхотен специалист в попрището си (от женската си гледна точка говоря, затова за мъже иде реч), направо извадих огромен късмет, че съдбата ни срещна и… Какво и? Цветя и рози, розови еднорози и приказка безкрай? Мооооже. Ама не съвсем. 

двойка любов коледа
Снимка: iStock

Ако един мъж влиза в живота ти, за да е коледна украса и през лятото, за какво ти е? Най-малкото е досадно. Ми ти не си купуваш диван, та да си го курдисаш в хола и да полегнеш на него пред телевизора. Като лежиш на въжделенията си като на лаври, най-малкото диванът се изтърбушва с времето, а от лаврите можеш само да избереш някой поизсушен дафинов лист за яхнията. За яхнията, която ти си сложила на котлона, спретнала си я от продуктите, които ти си купила, измила, нарязала в тенджерата от майка ти по рецептата на баба ти. И прекрасният мъж всеки път подчертава, че мама не е слагала дафинов лист, а ким, пък му е и махала люспите от доматите, преди да му сервира. 

Разбира се, че не става въпрос за яхния. Става въпрос, че в една връзка, в един съвместен живот, независимо от какъв характер, се изисква у-час-ти-е, а не съзерцание.

Мъжът е стожерът на отношенията. Мъжът е действието. Той се грижи, той е загрижен, той поема върху себе си, той решава проблемите – не вместо жената, а заради нея. Заради тях двамата. Заради единното им цяло във времето и пространството. Във всекидневието и в перспективата за бъдещето им. 

двойка любов коледа
Снимка: iStock

Пак не ме разбирайте криво – жената не стои като безценна мумия, опазил господ, но не е и митичен Атлас, който крепи на раменете си общото битие, докато мъжчето ръкопляска благосклонно. Такова присъствие си е чисто неизвинено отсъствие. Благодаря, ама мога да гледам телевизия и от старичкия си удобен фотьойл, който няма да ме съзерцава умозрително как си ям сандвича. За сандвичите дафинов лист от бивши лаври не е необходим. „Правилно ли те разбрах, смее се Скъпият, че ако любовта е кораб, с който прекосяваш океана на живота, мъжът е носът – той пори вълните, проправя пътя, поема бурите пръв и прав, а жената е килът – тя оставя следата и колко дълбока ще е тази следа, зависи от посоката и правилния курс?“ Той е по високите метафори, а аз гледам, облажавайки се, как вдига капака на тенджерата, за да разбърка яхнията. Мдааммм, между лавъра и дафиновия лист разликата е, колкото си я направиш.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти