Упражненията със собствено тегло – ефективни и изпълними навсякъде

Упражненията със собствено тегло – ефективни и изпълними навсякъде
Снимка: iStock

Светла Тодорова

Лятото е вече в разгара си, температурите вървят нагоре в едно с нашето ваканционно настроение. Разбира се, всички искаме да изглеждаме добре през сезона. Дрехите са оскъдни и има ли повечко килограми, издайнически личат през тънките рокли и късите панталони. Никога не е късно да се погрижим за тялото си, дали заради сезона или просто за да бъдем здрави. Времето е прекрасно за тренировки на открито и предразполага за разнообразни физически активности.

Упражненията със собствено тегло са чудесна възможност да натоварим ефективно тялото си без да се съобразяваме с това да ходим до фитнеса или да търсим тежести. Достатъчна е тежеста на собственото ни тяло за съпротивление.

Основното предимство на този тип упражнения е натоварването и ангажирането на цялата мускулатура в синхрон. Във фитнеса обикновенно работим изолирано върху определена мускулна група, което изключва до голяма степен работата на останалите мускули. В ежедневието си обаче няма как да ги използваме поотделно. Всичко в тялото ни е свързано и работи в синхрон.

х
Снимка: iStock

И в този ред на мисли, колкото и тежки да са килограмите, с които работите във фитнеса ще можете ли да направите десет лицеви упори, или десет набирания на лоста?

Мисля, че положителните отговори ще бъдат доста малко.

Упражненията със собствено тегло подобряват цялостно силата и издържливостта ни. Изискват и натоварват едновременно голяма част от мускулите и ставите. Правят тялото максимално функционално, подвижно и атлетично.

Може да ги практикувате навсякъде и по всяко време. Нямате нужда от определено място, зала или фитнес, нито от инвестиции в уреди и екипировки. Единствено мотивация, постоянство и добър хранителен режим.

Лицеви упори – едно от най- ефективните и популярни упражнения със собствено тегло. Натоварват ръцете, гърба, гърдите, коремните мускули... развиват цялостно силата на тялото едновременно. Прекрасно упражнение изпълнимо навсякъде и по всяко време когато решите.

х
Снимка: iStock

Клек – перфектен за стегнати бедра, седалище, прасци и долната част на корема. С него комплексно ще засилите долната част на тялото, баланса и подвижността си, ще ускорите максимално метаболизма. Не случайно го наричат кралят на упражненията.

х
Снимка: iStock

Планк – упражнение, което отстрани изглежда измамно лесно, но в действителност далеч не е така. Планкът ще направи коремните ви мускули стегнати и силни. В изпълнението му участват и голяма група стабилизиращи мускули в областа на гърба, ръцете, бедрата. Комплексно упражнение за силен и стабилен торс и красиви коремни мускули.

х
Снимка: iStock

Напади – отново упражнение за долната част на тялото, за стегнати бедра и седалище. Може да ги изпълнявате от място или ходещи, в зависимост от мястото, с което разполагате.

х
Снимка: iStock

Набирания – макар че повечето жени изпитват затруднения с тях, нищо не пречи да опитате. Дори и с помощ от партньор пак ще извлечете ползи от това комплексно, силово упражнение.

Ежедневието ни е свързано с многочасово седене пред компютрите, обездвижени и в неправилна стойка, което натоварва гърба, появява се дискомфорт и болка. Набиранията са чудесен начин да изградите силен и здрав гръб, силни рамене и ръце.

Коремни преси – коя жена не иска стегнат и прибран корем? Със сигурност е желание на всички. Мит е обаче, че изпълняването на безкрайни бройки ще прибере и стегне корема. Проблема всъщност не е в самото упражнение, а в това че в повечето случаи тези мускули остават скрити и „невидими” за останалите  под излишните килограми и мазнинки.За това хранителният режим  е толкова важен. За да видим заветните плочки , трябва внимателно да съставим хранителния си план и да изгорим излишните мазнини.

х
Снимка: iStock

Упражненията със собствено тегло са чудесен начин да поддържате силно и функционално тялото си. Може да ги изпълнявате там, където ви е приятно и когато имате свободно време. Ако сте постоянни и следвате хранителния си план, резултатите няма да закъснеят.

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти