Универсално осветление за съвременна функционална кухня

дизайн кухня осветление лампи ATG Design
Снимка: ATG Design

Ивета Попова

Всички ще се съгласим, че водещо занятие в кухнята е готвеното. Но със своята сила да събира хората, храната и нейното приготвяне лесно може да разшири фокуса и да обособи кухнята като основно местенце в дома за прекарване на времето. Не е случайно, че и много семейства избират да обединят кухненския кът с всекидневната и трапезарията, за да имат едно общо пространство за споделяне на моменти.

дизайн кухня осветление лампи ATG Design
Снимка: ATG Design

Имплементирайки правилното осветление, можете качествено да промените средата и лесно да превключвате атмосферата спрямо повода. Освен това може да използвате осветлението за създаване на визуална илюзия и да насочвате вниманието към конкретни обекти в дома.

Вярно е, че много от вас, обмисляйки дизайна и разположението на своята кухня, пренебрегват осветлението и го оставят за последна фаза на планиране. Тук определено ще препоръчам намесата на професионалист още при първи стъпки на планиране - скиците на пространството, особено ако функционалността е важна за вас. Така ще може да си спестите последващи главоболия, когато ще сте сравнително ограничени в прилагането на много от съвременните светлинни решения.

Добрата осветителна система в една кухня би следвало да отговаря поне на следните два аспекта:

1) Силно и насочено осветление

дизайн кухня осветление лампи ATG Design
Снимка: ATG Design

Това е перфектният избор за кухненския плот, като по този начин си осигурявате подходящата и безопасна светлина за работа. Важно е да съблюдавате за неговото поставяне, така че да избегнете създаване на сенки. Освен за кухненския плот, насоченото осветление е задължително и за масата за хранене.

Любим трик, който използваме в последните си проекти, е комбинация между традиционните висящи осветителни тела над трапезарията и вградени LED светлини, скрити под рафтчетата в кухненския кът. Почти незабележими на пръв поглед и същевременно осветяващи перфектно кухненския плот, те могат да изпълняват две функции – осигуряват нужната светлина при готвене и могат да останат включени по време на вечеря, ако се търси по-романтично и фоново осветление.

дизайн кухня осветление лампи ATG Design
Снимка: ATG Design

2) Скрито и акцентно осветление

Чудесен начин да придадете атмосфера с опция за приглушаване или омекотяване на светлината. Докато приготвяте вечерята и вашите приятели споделят чаша вино край вас, то със сигурност това ще е подходящият начин да ги подканите да се отпуснат и насладят на момента.

дизайн кухня осветление лампи ATG Design
Снимка: ATG Design

Чрез акцентното осветление можете лесно да насочите вниманието на вашите гости към архитектурни особености на пространството и да ги подчертаете. Това е подходящ тип осветление за всекидневната и трапезарията.

Тук актуален тренд, който използваме в текущ проект, определено са вградените релси и модулно осветление. То отново е LED, като светлината може да бъде както в топлата, така и в студената гама според конкретните предпочитания. Дизайнерът избира какви модули да сложи, как да ги подреди, а след това и самият собственик може да ги размести, тъй като са супер лесни за манипулация – закачат се на принципа на магнита. Така и вие лесно ще се превърнете в творец на своето пространство според повода. Следете Stories на @atg_design за повече снимки от монтажния процес на този тип модулно осветление в един от последните проекти в процес на изработка.

дизайн кухня осветление лампи ATG Design
Снимка: ATG Design

Интересното е, че този тип тела преди се срещаха повече в офис пространствата, а сега се предпочитат най-вече в жилищните интериори. Предлагани варианти на пазара са с разнообразен ценови клас - брандове като Flos, Delta Light, Nova Luce.

Надявам се да съм отключила съзнанието ви за това какво е необходимо във вашата кухня, тъй като светлинните решения, за да носят най-добра функционалност на пространството, е важно да са индивидуални и контекстуални според нуждите ви и архитектурата на дома.

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти