„Твоите баджаци – цели козунаци“ или голямото Великденско ояждане

великден
Снимка: Istock

За целия ортодоксален свят е Великден, но в моята реалност Великден се повтаря. Причината е, че двете християнски църкви не могат да постигнат единодушие и Христос възкръсва по различно време почти всяка година за католици и православни. Така и при мен – живееща в евангелско-лутеранска Дания.

Но аз се старая да го гледам от положителната страна – празници да има!

Плюсът да си в моята ситуация е, че самолетните билети за (нека го наречем с общото понятие) „католически“ Великден са доста скъпи, докато за „нашия“ рязко падат. Това го прави много удобно да пътувам до родината за дълга великденска ваканция, ако разбира се, го нямаше проклетия ковид. Минали години чудесно съчетавахме разминаването на двата празника, а се е случвало дори чудото да се паднат на едни и същи дати.

Великден козунак яйца рецепта
Снимка: iStock

Минусът обаче е преяждането… Да празнуваш два пъти Великден в рамките на няма и месец, неминуемо води до някое килце отгоре, ей така за разкош преди началото на лятото и бикини сезона. Но пък е доста вкусно.

На датска почва козунакът не е известен, но за сметка на това имат прекрасно изобилие от всякакви сладкиши и печива. Отделно са разновидностите на месо и начините им на приготвяне, като в пролетния сезон се залага на гриловането и барбекютата на открито (за датчанина щом пече слънце и градусите са над нулата, значи е добро време за ядене навън).

великден
Снимка: Istock

За времето на нашия Великден супермаркетите вече разпродават тематични салфетки с пиленца и шоколадови зайци, а българските магазини в страната предлагат прилично разнообразие от козунаци. Няма го изобилието, което е в родината, но пък има достатъчно, че да преядеш.

Честно казано, решила съм да се отдам на гастрономическо угаждане в границите на нормалното и все пак ще се постарая да залагам малко повече на великденските салати, отколкото курабийки.

Пък хубавото на килограмите е, че както се качват, така се и свалят. Е, понякога отслабването може да е малко по-трудно, но пък надали някой на смъртния си одър е казал „добре, че спазвах толкова диети и ограничения!“.

Желая весели Великденските празници на всички и нека не забравяме, че това е най-хубавото време от първото полугодие – изпращането на зимата и започването на пролетта!

великден
Снимка: Istock

Прочетете още от Лилия Дюлгеров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти