Трябва ли хремаво дете да се спре от детската градина?

d
Снимка: Thinkstock

Едва ли има друга държава, в която децата не се допускат в детска ясла и градина само защото имат лека хрема без никакви други оплаквания.

И едва ли има друга страна, в която се изплащат милиони лева за болнични за гледане на дете с хрема, дори без температура. Богата държава!

Самите родители смятат, че децата им боледуват, защото в детските заведения се допускат болни деца и техните се заразяват. Което е така, но само донякъде.

d
Снимка: Thinkstock

При постъпване в детски колектив децата започват да боледуват и това е логично – много деца на едно място, зимата рядко се излиза навън, помещенията не се проветряват редовно, прекалено топло е, една жена се грижи за трийсетина хлапета.

А и нека си кажем истината – нашите деца са изнежени, навлечени с много дрехи още от раждането и незакалени.

Острата хрема е предимно вирусно заболяване, което се разпространява чрез кихане, кашляне, чрез ръцете.

Лошата новина е, че вирусите се разпространяват още 2-3 дни преди видимата хрема и 2-3 дни след нейното начало. Така че колкото и да се връщат деца от градината, хремата ще продължава да покосява малките. Нейната еволюция е следната: в началото секрецията от нослето е водниста, прозрачна.

d
Снимка: Thinkstock

След два-три дни секретът става белезникъв, после жълто-зеленикъв и се сгъстява. Цветът невинаги означава, че има бактериална инфекция. Такава настъпва доста по-късно, трябва да минат поне 7-10 дни. Признаци на наслагване на бактериална инфекция са влошено състояние на детето, температура, запушен нос с болка в главата, упорита кашлица, отпадналост, безапетитие. Това е и етапът, когато детето трябва да си остане вкъщи, да му се осигури комфорт и да се лекува според предписанията на лекаря. При наличие на бактериална инфекция се налага лечение с антибиотик - локален или през устата според състоянието.

Според препатили родители, в детските градини се престарават като връщат деца в отлично здраве само с хрема. Пак според тях персоналът е заинтересован да има по-малко деца в градината, за да се гледат по-лесно. Това става и заради някои родители, които смятат че само и единствено градината е виновна за болестите на децата им.

d
Снимка: Thinkstock

Да, но не всички боледуват, закалените и правилно отглеждани почти не отсъстват от детското заведение. Пак под натиска на родители и персонал детските градини дори си надвишават правомощията като изискват от всички скъпи изследвания на гърлен и носен секрет и лечение с антибиотик на напълно здрави деца, само защото са носители на някоя бактерия. Което е престъпление спрямо децата.

Нека това става по преценка на лекар, а не на педагози или недоволни родители, защото се знае, че няма стерилна носоглътка. А бактериите, които се изолират, може изобщо да не са виновни за хремата. Да не говорим, че често увеличената носна секреция е резултат от нарушена хомеостаза, възпалена трета сливица, алергия, като защитна реакция от сухия въздух или реакция към дезинфекциращите препарати. А честото прилагане на капки за нос увреждат нежната детска носна лигавица и създава проблеми за цял живот.

d
Снимка: Thinkstock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти