Тоталната любов!

Симо Колев
Снимка: Edna.bg

През 70-те години на миналия век холандският национален отбор по футбол въвежда тактиката на тоталния футбол. Това означава, че в един отбор всеки футболист трябва да може да атакува или да се защитава в зависимост от това кое и кога се налага.

Което значи, че всеки трябва да прави всичко. Не се приема някой да каже – ма аз съм защитник, не мога да вкарвам голове. Или – ми аз съм нападател, моята работа не е да играя в защита. (Виж как ти се развива и футболната култура, когато четеш текстовете на Симето в любимата ми Edna.bg.)

Та чичо ти Йохан Кройф, с когото се свързва тоталният футбол, казвал на футболистите си – бе изобщо не ме интересува какво и колко можете. Искам да мачкате непрекъснато и по целия терен.

В любовта е същото. Сигурен съм, че не можеш да дишаш някой, който започва да ти издребнява, да ти се гъне и шепне, да си брои усилията и да ти обяснява как това можел, онова не можел и как като цяло повечето неща не ги можел. Бил обикновен човек. Не бил сигурен дали да се обвързва и ако не се обвързвал, по-добре да я карате по-полека и без много, много жестове. Ти да не си мумия или да не би да излизаш с мумия, че да не шавате!?

Слушай сега. Ние можем много. Можем да обичаме, да работим, да се стараем, да не се спираме пред нищо. Обаче в течние на годините се намира някой, който да ни каже, да ни „посъветва“ да не правим всичко.

Примерно някоя маминка, която се страхува синчето й да не земе да се мине и да даде повече във връзката.

Да не вземат да го наранят, милото, защото то е много чупливо.

Или приятели, които обясняват как мъжете сме на върха на социалната пирамида и как един мъж не трябва да прави много-много неща, за да не свикнат. Това се отнася и за жените, разбира се. И там са едни пози, едни врътки, едни чупки – сакън да не си помисли, че си лесна, че си достъпна, че бе се ангажирала. Добре де, все нещо си. Или си лесна, или достъпна, или би се ангажирала. А не би ли? Нали всички искаме това. Искаме някой. Само един. Не много. Само един. Е, не би ли се ангажирала именно с него? Виж го. Ти не се страхувай да даваш, да си активна и да си смела. Ако е плашлива хлебарка – остави го да пасе. Ама поне ще знаеш, че той е бил плашливата хлебарка.

Защо ти е тотална любов? Защото само тоталната любов е състоянието, в което се отдаваш всецяло. Без остатък. И получаваш всецяло. Без остатък.

Тогава вникването в другия е като танц, а не като редене на пъзел – равномерно пасващо. Тогава душите се поглъщат, сърцата бият в един ритъм и сексът е размазване, а не механика с елемент на удоволствие. Тоталната любов е липсата на граница на любовта, а понеже в нашия живот границите са важни и задължителни – точно тази граница си струва да не съществува, да я пренебрегнеш, разшириш, разрушиш.

И тук идва най-хубавото - тоталната любов е единственото необикновено нещо, което може да се случи и на най-обикновените хора.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти