Том Харди на 43: Честит рожден ден на един от най-чаровните и талантливи актьори в света!

Том Харди
Снимка: Getty

В контекста на постоянно отлаганите за все по-напред във времето премиерни дати на дългоочаквани нови филми, всяко подсещане за любимите ни екранни звезди ни кара да се чувстваме двойно по-носталгично. След около месец по кината трябваше да излезе “Venom: Let There Be Carnage”, продължението на световния касов хит „Венъм“ от 2018 година. Лентата няма да види света преди 2021-ва, но на днешния ден няма как да не се сетим за голямата ѝ звезда, Том Харди.

Днес Харди става на 43 години и носталгията по отминалия ни социален живот, в който ходенето на кино не се асоциираше със страхове от вирусни зарази, далеч не е единствената причина да го харесваме толкова много. Използвам първо лице и множествено число, тъй като се числя към феновете на страхотния актьор, макар и да не съм сред най-фанатичните такива.

Том Харди
Снимка: Getty

Правя това уточнение, тъй като Харди е сред култовите фаворити, които вдъхновяват безкрайно страстни фенове и най-вече фенки. Той не е световно разпознаваем колкото хора като Робърт Дауни Джуниър или Том Круз например, но точно заради това по-малкото на брой хора, които са запознати с творчеството и личността му и ги харесват, са толкова по-големи негови фенове.

Аз нямам постери на Харди по стените на дома ми, нито пък негова снимка краси тапета на дисплея на компютъра ми. Но актьорът си е спечелил уважението ми като фен и като критик преди достатъчно време, за да заявя с увереност сега, на 43-тия му рожден ден, без никакво колебание, че Харди е сред най-добрите активни актьори на планетата и да изразя съмнение, че някой може да спори по този въпрос.

Причината за това мое мнение не са мъжествените му черти, татуировките или поддържаната физика. Причината е работата му пред камерата. Също като повечето хора, първият ми досег с него като актьор беше във вече почти легендарния касов хит на Кристофър Нолан от 2010 година, „Генезис“. В него Харди е част от истински звезден ансамбъл, но с лекота се отличава и дори изпъква на екрана.

► Човекът, който иска да спаси киното: Великият режисьор Кристофър Нолан на 50!

Актьорският състав се води от Леонардо ДиКаприо, а сред поддържащите изпълнители личат имена като Марион Котияр, Джоузеф Гордън-Левит и сър Майкъл Кейн. При все това, Том Харди отмъква зрителското внимание с типичния си чар, деликатно изразено чувство за хумор и впечатляващо изпълнени екшън подвизи в сценарий, който безспорно е благодатен за него и неговия персонаж, Иймс.

Първата ми мисъл относно Харди, след като последно гледах „Генезис“, бе, че представянето му във филма е като прослушване за ролята на Джеймс Бонд. И макар и да изглежда безспорно, че смокингът на митичния шпионин би прилегнал идеално на актьора, подборът му на роли след неговия голям холивудски пробив показва красноречиво, че артистичният му диапазон е далеч по-широк.

Но това всъщност си проличава още преди „Генезис“. „Бронсън“ от 2008 година е филмът, към който повечето нови фенове на Харди се обръщат, след като го гледат за първи път в лентата на Кристофър Нолан и решават да се запознаят по-отблизо с него и творчеството му. Бруталният, шокиращ и все пак автентичен филм на Николас Виндинг Рефн предава историята на най-прочутия затворник във Великобритания, Майкъл Питърсън, по-добре познат като Чарли Бронсън.

Том Харди
Снимка: Getty

Том Харди впива зъби в ролята с маниакалния фокус, с който вече сме свикнали да го гледаме да върши работата си пред екрана. Именно за тази роля Харди за първи път решава да качи повече мускулна маса и обръсва главата си гола. Плашещо достоверен, изгряващият тогава актьор е възнаграден с много критически похвали и редица номинации за награди от независими киноорганизации.

Самият Бронсън, след като получава разрешение да гледа филма три години след излизането му, заявява категорично, че дори да загине в затвора, е бил обезсмъртен от „номер едно актьорът на Великобритания“. Думите му бързо се превръщат в истина. Въпреки жестоката конкуренция на други чудесни изпълнители от Обединеното кралство като Бенедикт Къмбърбач и Том Хидълстън, Харди се утвърждава като лидер на своето поколение, бидейки първокласен актьор и звезда.

Между 2010 и 2020 година актьорът успешно комбинира роли в независими проекти и високобюджетни продукции, справяйки се превъзходно във всички тях. „Дама, поп, асо, шпионин“ от 2011 година маркира един от последните пъти, в които Харди приема поддържаща роля, за да сподели екрана с легенди като Гари Олдман, Колин Фърт и Джон Хърт.

Оттам нататък актьорът е във фокуса на почти всичките си филми. Фантастичното превъплъщение като комиксовия злодей Бейн в „Черният рицар: Възраждане“ го превръща в икона на популярната култура, а страхотният 85-минутен филм на Стивън Найт „Лок“, в който Харди е единственият актьор, който се появява физически на екрана, дава категорично доказателство за изумителната му способност да изнесе дори своеобразен филмов моноспектакъл.

Професионалното му изкачване продължава през зашеметяващата 2015 година. В рамките ѝ излизат цели пет филма с участието на Харди. За поддържащата си роля в един от тях, „Завръщането“ на Алехандро Гонзалес Иняриту, Харди получава единствената си дотук номинация за „Оскар“. Други три от тях пък са редовно подценявани – „Дете 44“, “London Road” и „Легенда“, в последният от които Харди безупречно изиграва близнаци с коренно различни характери.

Том Харди
Снимка: Getty

А петият е вероятно най-влиятелният екшън за изминалото десетилетие, филм с шест награди „Оскар“, с които доминира на церемонията през 2016 година, и хит, завинаги запечатан в колективната зрителска памет. Името му е „Лудият Макс: Пътят на яростта“ и в него Харди изиграва главната роля на Макс Рокатански с истинска звездна харизма и дълбок психологизъм.

Лентата умело вплита теми като оцеляването в пост-апокалиптичен свят, на какъвто нашият заприличва все повече, и феминизмът, олицетворен от многото поддържащи героини, заобикалящи протагониста. Естетически издържан до съвършенство, филмът представя артистични изобразен екшън от най-висок калибър и заема мястото си в историята на киното с категоричност.

След 2015-та, Харди забавя творческото си темпо, макар и оттогава насам да е правил впечатляващи роли в телевизионни проекти като „Табу“ и “Peaky Blinders”, както и в „Дюнкерк“ на Кристофър Нолан, където за пореден път демонстрира способността си да държи еднолично зрителското внимание под контрол в ограничените рамки на кабина на изтребител. Колкото и време да си е взел за почивка през това време, няма как да е било незаслужено.

Том Харди
Снимка: Getty

През 2018 година Харди изиграва главната роля на Еди Брок в комиксовата адаптация „Венъм“, която, въпреки негативните критически отзиви, се превърна в международен хит с приходи в размер над 800 милиона долара, голяма част от които дойдоха от Китай. В амплоато актьорът отново тества границите на диапазона си, този път експериментирайки с похвати на физическата комедия.

Харди има договор за две продължения на „Венъм“, едното от които е вече заснето и светът се надява да види догодина. Оттам насетне ще очакваме още на брой и още по-предизвикателни начинания от страна на един от най-бележитите актьори на своето поколение. Сигурно е, че в дни като настоящите, в които киното е подложено на заплаха за съществуването си, то има нужда от всичките си звезди.

Прочетете още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти