Тоя стремеж към скъпото не ви ли прави евтини?

пари връзка
Снимка: iStock

Съвременният свят се върти преди всичко останало около парите. Едва ли не и радост вече можеш да си купиш от магазина. Радостта вече има цена. Защото сме станали такива. Материални. Слуги на материята, ако ми позволите да се изразя по-директно.

Всъщност това е и причината да се трудим – по седем, осем, десет часа на ден. Понеже няма как да си купим храната от магазина само с усмивка. 

Ах, само да имаше как да си платим сметките за тока с усмивка! Колко щеше да е хубаво и колко усмихнати щяха да са хората! Щяха да намират смисъл да излъчват положителна емоция. И нямаше да сме намръщени и вечно недоволни от реалността, която ни заобикаля. Простете, но ние сами си я правим такава, каквато я виждаме. Нашите действия я моделират. Преди действията – мисленето. 

жена пари
Снимка: Istock

Някои хора живеят с убеждението, че за да са удовлетворени, е достатъчно хладилникът им да е пълен и да могат да си позволят вечеря във възможно най-скъпия ресторант или да отидат на възможно най-скъпата почивка на някой остров, или да си купят възможно най-скъпата кола, или да живеят във възможно най-скъпия апартамент в центъра на града. 

Аз питам: тоя стремеж към скъпото, към върха на айсберга, към най-най-най-най, не обезценява ли душите на тези хора? Не ги ли прави евтини?

Не ги ли превръща в едни лъскави опаковки без съдържание? Не им ли отнема най-хубавото в живота – да могат да се зарадват на нещо, което не е предмет? Нещо, което не е нито смартфон, нито плазмен телевизор. Нещо, което не е тленно. 

Отнема го, разбира се. И обикновено не го връща повече. Хората, които са роби на порфтейлите си, остават такива завинаги. За тях това е нормално. Да имат, да имат, да имат! Да се пръснат от имане! Това имане обикновено запълва някакви други празнини вътре в човека. Празнини, за които той не иска да говори. Празнини, които иска да прикрива с притежание. 

Илюзия. Самозаблуда. Притежанието не може да направи човек щастлив. Нямам предвид само притежанието на вещи. Когато считаш партньорът си за собственост, например, той рано или късно скъсва веригите. С имането е същото. Да имаш, да имаш, колко пък да имаш?!

Един ден самият живот ще ти покаже какво е да нямаш. Ако тогава не си подготвен, става много страшно.

Затова е много по-добре да нямаш. Понеже после като имаш – цениш това което имаш. И го пазиш като очите си. Очите, с които виждаш света. Такъв, какъвто сам си си го направил.

пари спестявания
Снимка: iStock

Прочетете още от Росен Карамфилов:  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти