Тя мърка, но и драска

Симо Колев
Снимка: Edna.bg

Една приятелка беше публикувала фрагмент от стиховорението на Недялко Йорданов „Във неочакван и неистински“.

Във неочакван и неистински,
почти невероятен час
през пясъка на всички рискове
пристигна любовта при нас.

И спираме. И хлопват в мрака
две независими врати.
Но тя стои пред тях, тя чака
и като кученце скимти.

Стихотворението е хубаво.

Възхищавам се на хора, които използват думи, които всички ние познаваме, но със същите думи ние сякаш четем инструкции за сглобяване на анасьор на немски, а те свалят мацка на италиански.

По-важният въпрос след този стих е - това ли е любовта?

Нима любовта заслужава да стои пред някоя врата и да скимти покорно и тъжно? Не, не мисля. Любовта не е съзададена от милост, по милост или за милост.

Хората, които приемат любовта като тъжна жена в дъжда, молеща за чадър, бъркат любовта с тъгата заради несподеленото щастие.

Бъркат любовта с поривите и трепетитите, за които другата страна е останала глуха. Бъркат любовта с липсата на достойнство и с отговнорстта някой друг да пази тяхното достойнство.

Има такива жени и такива мъже. Те използват егоизма и болката си, за да държат другия влюбен в себе си.

Поставят собствения си егоизъм пред свободния полет на любовта, а това не е любов, а зависимост. Зависимостта е зло. Тя е вкопчване в нещо. Вкопчването изкривява каритната, защото толкова много си се вкопчил в нещото, че вече не можеш да го видиш от далеч. Не можеш да го видиш изобщо. Само го окичваш с очаквания. Тези хора искат жертви и за готови на жертви. Често пъти лекомислено. Казват “в името на любовта”. Правят много, но заради това, което ще получат насреща. Казват - ако не ме обичаш, ще се побъркам, не мога да живея без теб!

Любовта е не да откажеш да приемеш липсата на любов, а да приемеш решението на този, когото обичаш най-силно да не те обича. Да приемеш цялата разруха, която носи това негово решение за теб. Защото любовта е стихия. Тя топли, но понякога пари, тя те носи над водата, но понякога дави.

Тя мърка, но и драска.

Любовта има характер и аз не я искам толкова лирична, чуплива и ранима.

Защото любовта не трябва да е беззащитна, а всесилна.

Не трябва да шепне, а да крещи. Не трябва да пита, а трябва да нарежда. Дори да ранява, не трябва да е ранима, а могъща. И най-вече не трябва да се моли, а да е неумолима...

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Още от Симо Колев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти