h
Снимка: Thinkstock

Таро идеи за 2019

Започна още една година от житейската ни биография, този път под името 2019. Редуцирано, това име ни води до 12 – число с богата и позната ни символика, свързвано с преминаване на граници, с растеж, с количествено натрупване и качествен преход, със скок в нови, непознати, желани или не пространства и преживявания. И най-вече – с обрат.

В системата на таро числото 12 се свързва с карта, позната под името Обесеният или Провесеният.

От нейната символика можем да потърсим помощ за това каква нагласа, каква вътрешна настройка и съответно какво външно поведение биха ни били полезни през тази година, биха ни помогнали да бъдем адекватни  на нейния потенциал, на нейните приключения и настроения.

Снимка: netinfo

В таро Обесеният всъщност не е буквално обесен – по-скоро е провесен; той виси на нишка, която здраво го държи, докато е обърнат наобратно, надолу с главата, със скръстени ръце и крака, в едно видимо пасивно, желано или не, състояние.  Тази поза подсказва до голяма степен основното послание на картата и съответно на годината – да сме готови да (се) обърнем наобратно, да променим обичайната досега за нас гледна точка, да изследваме непознати ни до този момент вътрешни пространства, мисли, чувства. Да не бързаме да действаме и да (се) променяме отвън – дори когато се намираме в една по-малко или повече неудобна и неизгодна ситуация, не и преди да се устремим към вътрешна промяна, не и преди да осъзнаем поне донакъде смисъла на онова, което ни държи в зависимост и от което всъщност искаме да се отдалечим.

И тъй като естественото състояние на Обесеният е обратното на привичното за нас, ще използвам няколко карти, също обърнати наобратно, като допълнителни ориентири по годишния път, който ни  предстои тази година.

Тройка жезли. Обичайно свързвана с напредък и пътуване, с изследване на нови хоризонти и цели, в този случай тази карта може да ни помогне да успокоим нетърпението си, да не бързаме категорично да загърбваме старото, да не взимаме  решения под натиска да се отървем от съмнението и двоумението. Три пъти да мерим, преди да отрежем. За да не оставяме зад гърба си отворени врати, които да ни принуждават да се връщаме отново и отново към тях, за да довършим започнатото преди време.

Снимка: netinfo

Тройка чаши. Тук, в тази си роля, картата ни подпомага да излеем онова, което чувстваме и което по една или друга причина се сдържаме да изразим; да се освободим от задържани, затлачени чувства и емоции, които могат да ни объркат и отровят отвътре. Да премерим с вътрешната си мяра за хармония познатите и приятелите, с които сме заобиколени, и да изцелим разстоянието помежду ни – като го увеличим, ако е прекомерно скъсено и поражда раздразнение, свръх критичност или свръх толерантност, или напротив – да го скъсим, ако сме започнали да изстиваме и да губим чувствителност един към друг.

Снимка: netinfo

Тройка мечове. Обърната наобратно, тази таро карта онагледява целебна възможност за освобождаване от мисловни модели и нагласи, от мисли и думи, които имат силата да нараняват и нас, и другите. Помага ни да разпознаем и да си признаем къде, какво и защо ни боли – в отношенията с нас самите и с другите; но след това да престанем да сипваме в раните сол и да направим първите си стъпки по пътя към изцелението и помирението.

Снимка: netinfo

Тройка пентакли. Залудо работи, залудо не стой, гласи известна поговорка. Но в случая (и не само) би ни помогнало и залудо да не работим; да се научим да ценим труда, времето, усилията – и своите, и чуждите. И да (се) откажем да влагаме енергията си в нежелани, съмнителни, обременяващи и ощетяващи и нас, и другите дела.

Снимка: netinfo

Обесеният митологично ни свързва с онзи момент от приказката (и нашата собствена), когато героят слиза в „долната земя“ – за да открие нещо жизнено важно, което е изгубил (забравил), и с това си пътуване да си възвърне безценна част от душата и живота си. Нека през това годишно приключение, което ни подканва да пътуваме повече навътре, отколкото навън, през тази година да си пожелаем да опазим и да увеличим светлината, вярата, смелостта, куража си, мира – за да съумеем да разпознаем и да извадим на светло свои загубени или забравени „съкровища, пазени в тъмни места.“

И в края на годишния си път да бъдем по-радостни, по-благодарни и по-умиротворени, отколкото в началото му. И да обичаме всяка следа, която сме оставили след себе си.

апп
Снимка: Edna.bg

апп
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти