Тайната на въздействащия дизайн

дизайн
Снимка: Tobias on Unsplash

Ивета Попова

Какво прави дизайна на едно пространство наистина добър? Въпрос, който може да предложи различни отговори – дали е дизайн, който деликатно балансира нуждите на обитателите с цената на инвестицията за създаването му или е такъв, който подобрява живота им? А какво го прави освен добър и въздействащ?

За мен като архитект и дизайнер този отговор простичко се състои в това интериорът да служи смислено на обитателя, като допълва и подчертава качествата на пространството, правейки го по-добро. Подход в създаването на такъв дизайн за мен е с умисъл за място, което да бъде приятно за всички сетива.

Ефектът от ангажиране на сетивата

дизайн
Снимка: Andrei Lazarev on Unsplash

Сигурно всеки е изпитвал поне веднъж онзи миг на „връхлитащ“ го спомен или усещане за даден човек, случка, предмет само с помирисване на познат аромат. А може би дори и внезапна, дълбока емоция дори с първите музикални акорди на любимо парче?

Осмислянето на живота ни е подчинено на мулти-сетивни връзки, които създаваме съзнателно и подсъзнателно. Следователно средата, която ще определим за комфортна, също би трябвало да ангажира сетивата на много нива и най-важното – да не ги дразни, а да ги блазни. Не е случайно, че в природата човек се чувства изключително приятно. Това е средата, която предлага безкрайни визуални стимули, букет от аромати и изобилие от звуци в най-перфектна форма.

дизайн
Снимка: Cris Trung on Unsplash

Именно затова вярвам, че начинът, по който възприемаме информация чрез сетивата си и изграждаме цялостно усещане за заобикалящата ни среда, е изключително важен аспект, който следва да се вземе под внимание при създаване на интериор. Архитектурата и интериорът са изкуството на постигане синхрон между средата, пространството и човека. А истинският професионализъм е да познаваш как обитаващият възприема, за да предложиш най-добро индивидуално решение, което да му носи нужния смисъл и той да определи като комфорт.

дизайн
Снимка: Tucker Good on Unsplash

Връзката между сетивата и пространствения дизайн?

Можем да повлияем на това как се чувстват хората в дадено пространство чрез неговия физически дизайн. Физическите аспекти на пространството не само подтикват как се движим, но и създават настроение, атмосфера или обща енергия, които се възприемат от мозъка ни - и съзнателно, и несъзнателно. Това възприятие се пречупва през личното ни усещане чрез сетивата и по-голямата картинка, изградена от преживяванията ни в съответната среда.

За да създадем смислено изживяване за хората в дадено пространство, трябва да проектираме, ангажирайки от една страна ума (възприятието на когнитивно ниво) и тялото (възприятието на сетивно ниво) с умишлено проектирана среда. Можем своеобразно да го изразим така: ум + тяло + околна среда = въздействащо преживяване.

Как да създаваме дизайн за сетивата?

Важна част е създаването на атмосфера. Тя съдържа много аспекти и стимули – визуални, звукови, вкусови. Формата на пространството ни дава отправна точка, оттам нататък играем с цветове, светлина, допир. Всеки от тези елементи предоставя ключови възможности да обмислим какви сетивни сигнали ще предаде мястото и какво преживяване бихме искали да представим на обитателите. Дали да бъде тихо и релаксиращо? Дали да бъде провокиращо и стимулиращо?

Именно затова е важно да съблюдаваме за правилния избор на материали. Тук активно имат отношение както визуалното, така и тактилното усещане. Цялостният дизайн на осветлението, регулиране на температурата, добре оформена акустична среда -  са само част от аспектите, които да интегрираме за пълно въздействие.

дизайн
Снимка: Victoria Strukovskaya on Unsplash

Очаквайте и следващата тема, в която ще представим няколко ключови въпроса, на които да си отговорим при проектиране за сетивата!

Заедно с Design Lab. поемаме към нови неизследвани дълбочини на интериорния дизайн в България – тези на неговото сетивно възприятие, към които ви каним да се присъедините. Следете актуална информация във  Facebook страницата @DesignLab.bg

Прочетете още от Ивета Попова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти