Тайната на щастието и важността да присъстваш в настоящето

жена щастие лято пътуване
Снимка: Istock

Винаги, когато си връщам спомените за различни мои почивки и пътешествия, усещам сгряващо щастие. Същото щастие, което съм изпитвала и тогава, вървейки по нови пътеки, виждаки нови гледки и опознавайки нови места.

Улавям се в мисли как искам да се върна пак там и тогава, за да изживея още веднъж радостта и красивите емоции.

После се замислям защо съм била така щастлива? Каква е причината? Самата дестинация или вълнението, че най-сетне съм стигнала до нея? Или знанието, че съм в отпуска и се наслаждавам на свободно време?

Постепенно осъзнах, че причината да съм била толкова щастлива по време на пътуванията ми, се крие в присъствието в момента.

В ежедневието си – това обикновеното, дето трябва да ходим на работа, да не забравяме да си платим сметките и вземем децата от градина, освен, че сме натоварени с битовизми, често потъваме в размишления за вчера и притеснения за утре. Тормозим се от допуснати вече грешки, планираме програмата за идните дни, напомняме си за нещо в бъдещето, което е важно и не бива да се пропуска… казано иначе - не присъстваме в момента.

жена щастие лято пътуване
Снимка: Istock

Мислите се реят къде ли не, но не и тук и сега.

И така се случват неприятностите – губим си ключовете, забравяме си книгата в автобуса, стъпваме в локва, закъсняваме за среща, и се ядосваме, и се нервим…

Когато обаче пътуваме някъде за удоволствие, мислим за нещата, които виждаме и ни се случват сега, те държат вниманието и интереса ни, а оттам – задържат цялото съзнание в сегашното. Именно така успяваме да се насладим на всяка минута от случващото се, както и да бъдем в пъти по-осъзнати за него.

Забравяме за проблемите от вчера и притесненията за утре, защото днес е прекалено интересно, за да го игнорираме.

В крайна сметка, това не е нищо ново под слънцето. Щастието е възможно единствено тук и сега. От вчера може да имаме само спомени, а за утрешния ден - надежди. Но трепкащото слънчево чувство на радост и вълнение може да бъде възможно само, когато присъстваме в сегашното – с мислите и сърцето си.

жена щастие лято пътуване
Снимка: Istock

Не е нужно да сме някъде извън нормалната си среда, да пътешестваме или да правим нещо екстра, за да се домогнем до щастието. Реално то е винаги близо до нас, само ние нямаме “очи” за него и го пропускаме.

Затова трябва да се научим да “отваряме” погледа си за повече неща освен проблеми и битовизми, както да държим фокуса си върху важното в живота, а то не е нищо по-различно от момента тук и сега. Защото само настоящето може да бъде повлияно и моделирано от действията ни по наш вкус и желание. Нека се постараем и да го направим по-добро, а оттам и по-щастливо.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти