Сърце или дупе?

сърце дупе
Снимка: iStock

В навечерието на Свети Валентин мъж отива в магазин за играчки и казва:

– Искам онова плюшено дупе там.

Продавачката:

– Ама господине, това е сърце!

– Моля ви се, кардиолог съм от 20 години, знам много добре как изглежда сърцето, това е дупе.

Около 14 февруари често се сещам за този виц и ми става много смешно, защото наистина масово разпространената форма на сърцето няма почти нищо общо с тази на органа, чието име носи.

Замислям се обаче, че то и с любовта така - редовно объркваме чувствата на страст или обикновено привличане с нещо повече. Когато сме влюбени, дали наистина обичаме човека насреща, или просто се вълнуваме от целия трепет и пеперуди в стомаха.

сърце дупе
Снимка: iStock

А най-често става дума за чиста доза похот, изразена в междучаршафни чувства, които обаче нямат общо с любовта. С любовта към секса да, но не и друго.

Та, какво искаме да празнуваме на 14 февруари, всъщност? Сърцето или дупето?

Мнението ми е, че повечето хора, които се вълнуват от този своеобразен празник, по-скоро са увлечени от самата идея за приповдигнато настроение, подаръци, вино и изобщо да направиш един ден специален. Разбира се, че нямаш нужда от конкретен ден да покажеш любовта си и да, червените рози и бонбониерите във форма на сърце са ужасно клиширани, но пък и някак желани, също като огромната бяла сватбена рокля - хем е клише, хем е някак хубаво да я облечеш за един път.

Понякога хората имаме нужда да се почувстваме част от останалите, от цялото, да знаем, че и ние преживяваме нещата, които иначе гледаме само по филмите. Това ни дава едно интересно спокойствие и увереност, че нещата се движат както трябва. Клишетата понякога се превръщат в класика, а класиката е нещо, което не можем да изтърпим да присъства ежедневно в живота ни, но ако се появява от време на време, действа освежаващо.

Знаем как изглежда сърцето, какво точно прави и къде се намира, но ни харесва да приемем другата му, по-романтична и приятна форма, която пък прилича на дупе.

Знаем, че Свети Валентин не е български празник, но пък ни харесва идеята да си отворим бутилка вино и кажем „наздраве“ за любовта. Не сме сигурни колко ще продължи любовта, но пък ще ѝ се радваме, докато е тук и сега.

двойка любов връзка дом вино кухня
Снимка: iStock

И наистина, какво по-хубаво от това?

Малко по-толерантни, малко по-широкоскроени и малко по-влюбени, пък без значение дали сме избрали сърцето, или дупето, важното е да ни е хубаво, нали?

Прочетете още от Лилия Дюлгеров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти