Свобода = Независимост

жена прозорец тъга замислена
Снимка: iStock

В последно време все по-спорно става понятието свобода. Какво значи да си свободен? Да можеш да излезеш на разходка в парка? Да можеш да се видиш с приятели? Да ги прегърнеш? Абсурд! Мерки, дистанция и дисциплина! Къде остава свободата тогава? Изначалната, базова свобода. Ето къде, мили мои – в мисълта! Вътре в главите ни, където се намират двете крайности – рай и ад. Ако сме потиснати, тъжни и смачкани от реалността – то и светът, който ни заобикаля ще е такъв. Той става именно такъв, какъвто го програмираме в съзнанията си.

Ключовата тема, за която искам да говоря днес, е знакът за равенство между тия две основни понятия. Свобода и независимост. В случай, че не сме свободни, надали бихме могли да бъдем независими. И обратното. Затова е важно да познаваме добре самите себе си. Всеки от нас носи своята индивидуалност, своите добродетели и пороци, своите черти на характера, своите навици, своите особености.

Едно нещо обаче отличава свободния човек и то е, че той е свободен най-напред в ума си. Свободният човек и да е затворен с месеци пак ще намери начин да оцелее. Как? Ами като открие нещо, за което да се хване, като съзре нечия ръка, която е готова да го издърпа нагоре, за да изплува над повърхността. За предпочитане е да има някой при нас в стаята, докато навън има буря и е страшно и всичко свършва. Със същата сила може и да няма никой и да трябва да се оправяме сами. Тогава трябва да бъдем най-силно мобилизирани и готови да стиснем зъби и да се борим с онова, което има да ни се случва.  

ръце любов обич грижа
Снимка: iStock

В момента се изразявам по-скоро с метафори, отколкото буквално. Ще ми се да насоча вниманието ви навътре към самите вас. Там са всичките отговори. Често ги търсим другаде, но, уви, те са скрити някъде дълбоко в нас. Ако искаме да се освободим, трябва да започнем от оковите на собствените си представи. Оковите на пропагандата, на собствените ни табута, пропагандата, идваща от телевизията, и не на последно място – чуждите виждания.

Всичко това е обратно пропорционално на фриволността на нашите идеи. Неслучайно използвам думата идеи – от идеята тръгва всяко едно човешко желание. Всяко желание е съпротива срещу даденостите. Чел съм го някъде. И го живея всеки ден. Затова съм свободен и независим. Поне така се чувствам, въпреки обстоятелствата. Те са променливи величини, за разлика от усещането за вътрешен мир. За него възнамерявам да напиша отделна статия.

мъж планина свобода независимост
Снимка: iStock

Прочетете още от Росен Карамфилов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти