Светът е голям и приятели има навсякъде

Ива Екимова
Снимка: Личен архив

Ива Екимова

Няма никаква случайност във факта, че този текст идва на следващия ден. Денят след като светът отбеляза тържеството на думата „благодаря”.

В битката за повече лайкове и неизброими шерове пропускаме най-важното. Това, което се случва докато на тъмно опипваме ръбестите стени на собствения си тесен път.

Дали от страх  неувереност, спад в самочувствието или друго, често не помръдваме крачка напред, въпреки знанието, че едва ли ще паднем. Не, не защото някой е разсипал сол по леда, а защото сме падали толкова пъти, че сме изградили безпогрешен инстинкт да разпознаваме времето за подхлъзване и времето за уверени крачки напред.

Точно когато си мислим, че всичко е ясно, предвидимо и просто, неочакваният удар изсвистява като звучен шамар. Не от тези, които са за наказание, назидание или поука – нали се съгласихме, че такива вече няма. Шамар, който отзвучава дълбоко в душата, шамар, след който по сърцето се появяват пукнатини, шамар, който боли години наред, и най-страшното – шамар, от който не остават видими следи.

Тогава, ненадейно зад гърба си чуваш: „Споко, не се притеснявай. Тук съм заради теб.”

Обръщаш се в посоката на звука и виждаш познато лице и силует, който не можеш да сбъркаш. Срещал си притежятеля им някога и в този миг те побиват тръпки. Спомняш си, че не си бил безкрайно коректен към него. Забравил си да върнеш обаждане, тук-там някой рожден ден – негов, на детето, на любящата му половинка.

Казваш си: „За Бога, та ние дори не сме седели на една маса”. Подвел си го, че ще му донесеш това или доставиш онова, че ще му помогнеш да се свърже с този или онзи, но така и не идва денят, в който да изпълниш обещанието си.

Друг път разбираш, че някой, когото познаваш, е бил болен, страда, лекува разбитото си сърце или просто тихо плаче, за да не смути плача на друг, но е твърде късно да го утешиш – моментът просто е отминал.

Тогава се случва нещо, което не си очаквал. Нещо, което те връхлетява като буря в летен ден. Нещо, за което винеги се кръстиш, когато се случи на друг, молейки се да те подмине.

Вървиш, а главата ти е сърце или сърцето ти е глава, все едно, важното е, че нито едно от двете не е на мястото си. Не знаеш на кого да се обадиш, не искаш никого да притесняваш, не познаваш някой, на когото да се случвало, а и да се е случвало - какво от това. Нужно ли е да го връщаш към болката.

Изведнъж получаваш неочаквана прегръдка. Просто ей така. После подарък, на който не си се надявал. Съвет, за който не си молил и кратък смс със съдържание „за теб винаги”.

Сещаш се, че там, където детството ти бе като облак от захарен памук – леко, безгрижно и сладко, вечно усмихната старица-мъдрица те съветваше – направи добро и го хвърли зад гърба си.

Ще го намериш пред себе си. Намираш го, когато не очакваш, усмихваш се и благодарен продължаваш напред. Така разбираш, че нищо не може да те сломи в този голям свят, в който приятели има навсякъде.

Пишете на Ива Екимова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти