Сушени плодове – имат ли място в здравословното хранене?

г
Снимка: Thinkstock

Биляна Божилова

Мненията на нутриционистите за сушените плодове са противоречиви и има защо. Високата концентрация на витамини и минерали, както и богатото съдържание на фибри ги правят изключително полезни за балансираното хранене. Но голямото количество захари и допълнителната обработка с химически вещества на някои от тях, налага внимателен подбор и ограничаване на консумацията им.

„Дозата прави отровата“ е най-вярната максима по отношение на балансираното хранене. Има и храни, които могат да се ядат в огромни количества без никакви вреди за организма, но сушените плодове определено не са сред тях.

Ползи на сушените плодове

Процесът на сушене премахва водата от тях и остават с три пъти по-висока концентрация на витамини и минерали от пресните плодове.

Много по-дълготрайни са от пресните плодове и са идеални за преносима закуска.

Високоенергийни са и засищат бързо, отлично решение за снакс в движение.

Редица проучвания показват, че хората, които консумират сушени плодове редовно са с по-ниска телесна маса от тези, които не го правят.

Сушените плодове съдържат много фибри и антиоксиданти, особено полифеноли. Нормализират кръвното налягане, подобряват храносмилането и намаляват риска от сърдечно-съдови и онкологични заболявания.

г
Снимка: Thinkstock

Вреди от сушените плодове

Липсата на вода в сушените плодове ги прави по-калорични и наситени със захари от пресните.

Някои плодове често се изсушават със захар, т.е. захаросват се. Такива са боровинките, бананите, мангото, ананаса, ябълките и други.

За разлика от останалите витамини и минерали сушените плодове губят по-голямата част от съдържанието си на витамин С.

Освен захар, към някои сушени плодове се добавят и сулфити, които предотвратяват обезцветяването и придават по-добър търговски вид. При хората със сулфитна чувствителност това може да доведе до обриви, астматични пристъпи и стомашни болки.

г
Снимка: Thinkstock

Нека да разгледаме хранителните качества на най-популярните сушени плодове:

Стафиди

Изключително богати на витамин В2. Отлични източници на магнезий, желязо, мед, калий, фосфор, цинк и калций. С високо съдържание на фибри и антиоксиданти. Стафидите са с нисък гликемичен индекс. Намаляват холестерола, понижават кръвното налягане и контролират нивото на кръвната захар. Намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет.

г
Снимка: Thinkstock

Сушени сини сливи

Отличен източник на витамини А и К, както и на минералите калий и бор. Богати на фибри и антиоксиданти. Сушените сливи ограничават окисляването на LDL холестерола в кръвта, което намалява риска от сърдечно-съдови и ракови заболявания. Подобряват храносмилането и се борят успешно с остеопорозата.

г
Снимка: Thinkstock

Фурми

Те са много сладки, но с нисък гликемичен индекс, така, че нямат негативно влияние върху кръвната захар. Изключително богати на калий, желязо, магнезий и мед, както и на витамини от групата В. Имат най-високото съдържание на антиоксиданти от всички плодове. Според някои проучвания жените, които консумират фурми през последните три месеца от бременността, са по-склонни към по-леко и по-бързо раждане.

г
Снимка: Thinkstock

Сушени смокини

Имат много високо съдържание на витамини от групата В и на минералите калий, магнезий, желязо, мед, калций, фосфор, цинк и натрий. Изключително богати на антиоксиданти, полифеноли и флавоноиди.

г
Снимка: Thinkstock

Сушени кайсии

Отличен източник на витамини от групата В и Е, както и на минералите фосфор, магнезий и желязо. Благодарение на богатото съдържание на пектин, сушените кайсии подобряват храносмилането, прочиствайки чревните микрогънки.

г
Снимка: Thinkstock

Важно при избора на сушени плодове!

Сушените плодове са вкусни и полезни, но само ако не са обработвани с химикали и нямат добавена захар. За жалост голяма част от предлаганите на пазара сушени плодове са третирани с вредни химикали, за да придобият по-добър търговски вид и по-дълъг срок на годност. Допълнителната обработка включва различни методи като опушване със серен диоксид за по-блестяща визия. Сушене в бензинови или газови пещи. Киснене в олио или  глицерин, за да станат меки и лъскави. Някои сушени плодове като ананас, папая, червени боровинки и други първо са захаросани и след това изсушени. Затова когато избирате пакетирани сушени плодове внимателно четете етикета им, а ако ги купувате насипно - избирайте по-тъмни и по-сбръчкани, но с по-богато съдържание на полезни вещества.

Накратко, консумирани в малки количества (до 50 грама дневно), натурално изсушените плодове имат място в здравословното хранене.

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти