Стълбите като функционална скулптура в интериора

стълби интериор
Снимка: Pexels; Unsplash

Ивета Попова

Въпреки че е възможно в някои помещения да остане на заден план – стълбището не е за пренебрегване като част от цялото в интериора. Когато са създадени с визия и умисъл, стълбите могат да надминат ежедневната си функция и да се превърнат в скулптура на модерния дизайн, която да намери място във вашия дом.

стълби интериор
Снимка: Pexels; Unsplash

Pinterest прелива с футуристични примери, които не винаги са приложими в масовия избор за жилищен интериор. Красиви, изчистени и минималистични, те могат да бъдат сполучливи заемки за стилни решения в дома, които обаче не са за пренебрегване.

стълби интериор
Снимка: Pexels; Unsplash

Другата крайност – хипер функционалните стълбищни пространства с вградени шкафчета, ниши за съхранение или пък сгъваеми механизми за оптимизация при малки помещения – могат да ни се струват хитри и полезни, но на практика са изцяло персонализирани решения, които може да се окажат неподходящи конкретно за вашия случай. Затова реших да споделя с вас няколко аспекта, които са някак по-близки до нашата реалност и често се предпочитат като избор в интериора.

стълби интериор
Снимка: Pexels; Unsplash

Индустриален стил, например, може да бъде приятно подчертан с изцяло метални стълби. Тук разнообразието на дизайн може да варира без особени рамки, което позволя да се впишат без проблем в цялостната интериорна концепция, която създавате. Запазвайки семплия вид, те могат да се придържат към минималистичен изглед и да не се натрапват. Ако изберете цвят мед или пък по-ръстик звучене, то ще успеете да създадете акцент, който да привлича окото от основата до върха на стълбата.

стълби интериор
Снимка: Pexels; Unsplash

Самостоятелни стъпала е често търсена илюзия с цел постигане на абсолютен минимализъм. Определено изглежда красиво и е неангажиращо с присъствието на парапет.

Споменавайки парапета, не може да пропуснем стъкления дизайн. С него визуално се запазва изчистения вид, но има и търсената сигурност и елегантно отделяне на стълбите.

стълби интериор
Снимка: Pexels; Unsplash

Бих искала да обърна и специално внимание на светлината, що се отнася до стълбите. Има елегантни светлинни решения, които превръщат стълбите в подканващи, вдъхновяващи и атрактивни. LED подсветките са само пример, който може да бъде пречупен през призмата на конкретния дизайн, така че да го подчертае и преобрази коренно първоначалното възприятие.

стълби интериор
Снимка: Pexels; Unsplash

При планирането на стълбите е водещо да се вземе под внимание цялото пространство, свободата на движение не само по посока на изкачване, но и край самите стълби, контекста на тяхната функция, стигайки до краен резултат, обединяващ ги визуално с интериора. Върхът в играта на дизайн е красивото съчетание на функционалност и визия. Придържайки се към тази философия, означава да създадете специално за вашите нужди и ситуация персонализиран дизайн. Независимо дали ще заложите на компактни или семпло и стилно имплементирани, факт е, че стълбите сами по себе си притежават безкрайни форми на възможни дизайн решения. Затова е важно да имате ясна представа за това какво търсите, и разбира се, да се обърнете към професионален архитект, за да постигнете желания ефект и да имате стълбище, което да оживи пространството.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти