Стомашните вируси обичат лятото и... децата

деца лято вирус
Снимка: iStock

Причинителите на вирусния гастроентерит, или както хората го наричат - стомашен грип, се разпространяват целогодишно. Но лятото им е любим сезон - високите температури потискат имунната система, храната лесно се разваля, децата се събират на големи групи по морето и паркове, имунната им система е незряла, а и малките пипат всичко и ръчичките им са постоянно в устата. Затова и те боледуват най-често. И най-драматично, защото бързо се обезводняват.

Причина за стомашните страдания са много -  освен вирусите /ротавирус, аденовирус, норовирус, астровирус и др./ инфекцията може да е и бактериална /салмонела, дизентерия/, паразитите също предизвикват възпаление на лигавиците на стомашно чревния тракт.

Най-честата причина са вирусите. Те предизвикват повръщане, коремни болки, диария и както при всяка вирусна инфекция - температура, мускулни болки, втрисане, главоболие, отпадналост. Най-опасно е обезводняването, особено при малките деца, най-застрашени са бебетата. 

деца лято вирус
Снимка: iStock

Затова трябва да се познават признаците на обезводняването.То е най-вероятно, ако детето се изхожда повече от три пъти дневно, особено ако е съпроводено с повръщане и висока температура. Малките са отпаднали и раздразнителни и отказват да пият течности, което влошава състоянието. Признаци за значително обезводняване са силна отпадналост, сухи лигавици, хлътнала фонтанела при бебетата, намалено количество урина /сухи памперси/ и ацетонов дъх /устата мирише на ацетон/. При най-малките това е спешно състояние, което изисква венозна рехидратация в болница.

Как да се справим с обезводняването вкъщи? 

Това е възможно при по-големите деца, които съдействат на лечението. Основното е приема на течности - вода, чайове, айран. Ако изпражненията са обилни и воднисти, се спира приема на въглехидрати, те предизвикват ферментация в червата и диарията се усилва. Трябва да се спре изхвърлянето на течности като се лекува диарията и повръщането със съответните средства, препоръчани от лекаря. Високата температура също е причина за обезводняване - детето диша учестено и течности се отделят чрез дишането и през кожата с потта. Диетата е лека храна /хляб, ориз, макарони, супи/, спират се временно грубите храни - пресни плодове и зеленчуци, боб, леща, зеле и т.н. Не се дават антибиотици, те влошават състоянието. Най-важни за лечението са рехидратиращите разтвори, които се продават под формата на прахчета /разтварят се във вода/ и готови в бутилка. Те съдържат важни соли, които се губят с повръщането и диарията.

деца лято вирус
Снимка: iStock

В повечето случаи вирусният гастроентерит преминава без усложнения и родителите се справят успешно с болестта в домашни условия. В някои случаи състоянието изисква спешни мерки и лечение в болница или поне преглед от специалист. Това се налага когато детето е много малко, налице са други съпътстващи заболявания/ диабет, болест на Крон, сърдечно-съдови и др./, диарията и повръщането са многобройни и не се повлияват от лечението, има кръв и много слуз в изпражненията, температурата е много висока, детето е в тежко състояние с намалено уриниране, ацетонов дъх, силни болки в корема.

Предпазването е в добрата хигиена, внимание с храната, особено на открито и в заведенията. За бебетата има ваксина против ротавирусната инфекция, която протича най-тежко.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти