Спрете да говорите глупости на бременните жени, моля

бременност
Снимка: iStock

Не знам дали някога ще развия толерантност към към безумните поверия, суеверия и съвети към бременните жени… слушах ги при първата си бременност, срещам ги и сега с втората и все още не мога да ги подминавам с лека неангажираща усмивка, а пораждат в мен най-малкото въпроси, често и възмущение.

Даже не искам да изброявам всички витаещи слухове и поверия относно бременната жена и най-вече какво трябва и не трябва да прави. Но няма как да подмина това с храната – да не казваш на бременна какво ядеш, че току виж ѝ се е прияло или че не трябва да си подстригваш косата, за да не се роди момченце с малка пишка или пък да „подрежеш“ късмета на детето.

бременност
Снимка: iStock

Не мога да си обясня откъде водят началото си подобни глупости и защо изобщо битуват в наши дни, че да ни стресират допълнително.

Но може би най-сериозно негодувание будят в мен всичките вариации на

„Ама ти сега трябва само хубави емоции, НЕ СЕ ЯДОСВАЙ ЗА НИЩО, защото бебето усеща“.

Разберете ме правилно, нямам нищо против позитивните емоции, както и определено не обичам да бъда ядосана, стресирана или мрънкаща. Но според мен е невъзможно жив човек да бъде вечно усмихнат, спокоен и релаксиран, освен ако не е след лоботомия или на някакви тежки опиати.

бременност
Снимка: iStock

Вярно е, че бременните следва да се щадят от силни и лоши емоции, за да не им се добавя допълнително безпокойство към така или иначе натовареният им със самата бременност ум (и тяло).

Когато обаче с укор им повтаряме, че не трябва това и онова, единственото, което постигаме, е да им вменим вина за емоциите им.

Бременността наистина е нещо изключително специално, но също така напълно нормално. Абсолютно всички човешки същества на този свят са се появили по един и същи начин, а именно - растейки в утробата на майките си. Това прави бременността не просто често срещано явление, а напълно нормално състояние, към което трябва да се подхожда с респект, но и без излишно паткосване.

Както и от бременните жени да не се очаква, че от днес за утре те могат да добият биволско спокойствие, да не се трогват от никакви ежедневни проблеми и пречки, още по-малко да се ядосват за каквото и да било, и най-вече да забравят личните си притеснения относно ембриона в утробата, тялото им, предстоящото раждане и още куп други подобни.

Съветът ми е, когато си говорите с бременна жена, да не изпадате в излишни съвети и най-вече да разказвате плашещи истории за бременността и ражданията на други жени, колкото и това да ви се струва интересна тема. Просто попитайте как се чувства и се въздържайте от пипане на корема ѝ. Все пак на вас самите надали ще ви стане приятно човекът насреща ви да започне да опипва тялото ви, същото важи и за бременната.

бременност
Снимка: iStock

А всички поверия, суеверия и народни предания свързани с 9-те месеца износване на бебе, както и с раждането, си пожелавам да бъдат завинаги забравени.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти