Спортовете, с които най-бързо влизаме във форма

Спортовете, с които най-бързо влизаме във форма
Снимка: iStock

Светла Тодорова

Лятото е вече тук и все по-често се спираме пред огледалото, критично оглеждайки тялото си, мислейки за банския костюм, който ще се наложи да облечем, отивайки на море или до градския басейн.

Ако не сте особен любител на спорта, но пък искате да изглеждате добре, има физически активности, които максимално ще активират горенето на калории и ще ви накарат здраво да се поизпотите. Комбинирани със здравословен хранителен режим, бързо ще ви помогнат да стегнете и тонизирате тялото за летния сезон.

Храненето е от изключително значение в случая, още повече, че искате за кратък период от време да се вталите. Наблегнете на зеленчуците, рибата, изключете от менюто си пакетираните пълни със захар бисквити, бонбони, вафли, кроасани, газирано и сокове или така наречените бързи въглехидрати... контролирайте приема на плодовете и на захарта като цяло, пийте повече вода.

Джогинг – бягането е страхотна кардио физическа активност, а лятото е перфектният сезон за това. Съобразето го със свободното си време, изберете не толкова гореща част от деня, вземете със себе си вода за пиене и ако сте начинаещ в тази активност,  пробвайте за начало да редувате тичане със ходене. При бягането на дълги разстояния е важно да се поддържа равномерен пулс, ритмично дишане и една и съща скорост. Усетите ли пулсът прекалено силен, продължете с бързо ходене, докато се успокои, след това се върнете към бягането. Постепенно сами ще напасните тези интервали, спрямо личната си издържливост.

t
Снимка: iStock

Колоездене – подобно на джогинга, страхотна кардио тренировка. Освен че топите килограми, с колелото отлично ще стегнете бедрата и корема. Искате ли обаче да извлечете максимална полза от карането на велосипед трябва здраво да натисните педалите и да увеличите дистанцията.

t
Снимка: iStock

Груповите тренировки – аеробика, канго джъмпс, народни танци, високоинтензивни кардио тренировки, кросфит, кондиционни тренировки . Освен че в компания е по-приятно, взаимно ще се мотивирате и поддържате. Проявите ли упорство и постоянство резултатите ще бъдат на лице.

С този вид физически активности ще подобрите своята сила, бързина и издържливост. Отлични кардио тренировки развиващи цялото тяло, ускоряващи максимално метаболизма и бързо вкарващи ви във желаната форма.

t
Снимка: iStock

Тренировка с тежести – чудесен начин да поддържате силна мускулатура и бърз метаболизъм. Ако сте любител на фитнеса, тренировката с тежести ще ви помогне за изгаряне на мазнините, ще оформи и стегне мускулатурата, ще изглеждате по-атлетични и стегнати. Не се притеснявайте от това, че вдигайки тежки щанги ще заприличате на мъж. Това няма как да стане поради фактът, че жените произвеждат около 10 пъти по-малко тестостерон от мъжете, хормонът който има ключова роля в оформянето на мускулатурата.

t
Снимка: iStock

Плуване – ако умеете да плувате, това е перфектна възможност да горите калории без да се натоварват ставите и сухожилията. Същевременно развивате хармонично всички мускули, увеличава се дихателният капацитет съответно издържливостта и силата. Заложете на дългите дистанции и постоянството и скоро ще видите в огледалото резултата.

Не подценявайте в ежедневието качването по стълбите, ако го правите системно и съвсем забравите за асансьорите къде и да отидите, гарантирано ще ускорите метаболизма, ще стегнете краката и ще тонизирате цялото тяло. Отлично кардио упражнение, което има гарантирани резултати.

t
Снимка: iStock

И най- вече бъдете постоянни. Само така ще извлечете максимални ползи от избраната физическа активност. Здравословното и балансирано хранене е съществена част по пътят ви към здраво и силно тяло. Подавате ли му правилното, пълноценно гориво то ще функционира оптимално и със всички сили!

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти