Споделено с Кали

Кали
Снимка: Decalogue

Кали

Какво ми е? Как се нарича това, което изпитвам?

Споделям изживяването си с разбиращи ме. Всеки от тях дава име на състоянието, в което се намирам . Едни го наричат депресия, други Сатурнова дупка, трети лош период, а някои просто го назовават нищо.

Все непълни определения, размиващи се и неподвластни на принципите на вселенското ни съществуване.

Нищото е лишено от битие. Почти всеки, намиращ себе си в състояние на нищо или съществуване, лишено от смисъл, на практика е още жив.

Книжният пазар и интернет пространството изобилстват от предложения, напътствия, наръчници и практики за това как да се самоусъвършенстваме и да придадем смисъл на живота си. На теория всичко изглежда толкова лесно и достъпно.

На практика обаче нещата придобиват съвсем друг характер. Например, ежедневното практикуване на стойка „лотос“, трудно би могло да замести необходимостта от присъствието на подходящия човек в живота ни. По-скоро ще се научим добре да прикриваме нуждата от близост с другия.

Следването на напътствия от рода: „Ако някой има нужда от теб, той сам ще те намери“ или „ Приеми това, което не можеш да промениш“ и куп още подобни, като че ли не придават особен смисъл на живота и не запълват успешно празнотите в него.

Вярно, да се научиш на самодостатъчност е умение, което успешно притъпява болката от липса на чисто човешки нужди като любов, разбиране, нежност, споделяне...

Нищото е точно описание на отсъствието им. Да изпитваш всички тези чувства към живи организми, различни от човека, превръщайки ги в негов заместител, е несъвместимо с усещането за пълноценен живот.

Човек разбира и вниква в смисъла на тези чувства чрез споделянето им със себеподобен. Споделянето е взаимен процес, в който и двете страни дават и получават онова, което изважда човека от състоянието на нищото. Споделянето е активност, която най-често се изразява чрез словото.

Словото, любовта и свободната воля са човешки привилегии и само в съпреживяването им с друго човешко същество, те придобиват смисъл. Най-простата житейска практика, придаваща смисъл на битието на всеки от нас, би следвало да бъде свободно изразяване на мислите и чувствата към субекта на тяхната насоченост.

И дори само липсата на разбиране, а не на споделеност, е достатъчна причина за следващото усещане за празнота.

Още от Кали:

Никой не ни обеща, че ще е лесно

Запознай ме с твоите

Да сваля или да кача 21 грама

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти