Социалният пол на Годзила

Драгомир Симеонов
Снимка: Личен архив

Драгомир Симеонов

Признавам си, объркан съм. Каква е тая работа сега?! Отивам на кино с най-благи намерения да се поразсея от сериозността на ежедневието и що да видя.

Изцяло син плакат с трътлест гущер, който се oригва. Годзила: Кралят на чудовищата. Борецът за равноправие в мен веднага усеща, че има нещо гнило. Как така „кралят“? Годзила мъжка ли е вече? Че това преобръща всичко из основи.

Полът на чудовищата е ключов за сюжета, съгласете се. Вземете Кинг Конг например. Чист мъжкар и това е! Той е груб, космат и се забърква в проблеми заради жена, с която не знае как да се държи (или само да я държи). Кажете на някого, че имате съмнение Конг не е ли дама и ще бъдете наречен с право най-долен сексист. Този примат пращи от тестостерон. Той е черната мощ от недрата на джунглата. Спирам дотук с описанието, че да не излезе, че съм расист. Следите ми мисълта, нали?

годзила
Снимка: Warner Bros. Pictures

Конг е мъж. Уви, за зла участ е и хетеросексуален, за което съдим по интереса му към блондинки. Представяте ли си го да си беше паднал по капитана на експедиията примерно. Оня лежи на дланта му а гигантът нежно танцува. Не, разбира се! Прогонете незабавно тая мисъл. 

Франкенщайн е мъж, Дракула, Съществото но Черната лагуна, Фантомът в операта, Мумията, Мухата, Американския върколак, Хищникът. Дори оригиналният Пришълец е момък, преди да ни запознаят с майка му. Девет от десетте най-известни чудовища в киното са момчета. Невероятна доминация, и аз не разбирам как така се е получило. Голяма неправда! Но поне Годзила оправяше малко вкуса. Зили си й виках на галено.

Тя си беше женска, не само защото името й е такова. Изобщо не ме интересува на японски как е, по целия свят това название е синоним на киселия титаничен феминизъм. Още повече, че само преди два филма я видяхме да снася яйца в Ню Йорк. Така че освен жена е и майка. Респект! Разрушенията тогава са почти оправдани. Хората може да са стреснати, но проявяват разбиране. Как е забременяла – това си е нейна работа. 

годзила
Снимка: Istock

Типично по женски, Годзила нищо не би ви направила, ако не я дразните. Обаче с целия излишен шум наоколо, като я събудите, нормално е да е малко кисела и да не може да се говори с нея. Ще повилнее малко, пък ще й мине. И така стана в предишния филм, ако помните. Въздаде малко справедливост и продължи с нейните си задачи. Чуваше се още тогава, че май предстои сблъсък с Конг по-нататък. Викам си лично аз: най-после и тоя маймун ще си намери майстора.

Междувременно стана ясно, че свадата им ще се отложи. Сега Годзила ще се бие с някакъв гигантски молец. Това, апропо, също е съвсем женско. И баба ми навремето голямо битка с молците водеше. Стискам палци, давай момиче, всичко изядоха тия гадини. И ето в такъв момент ме връхлита изненадата, нищо, че сме месеца на толерантността. Годзила се оказва не Кралицата на чудовищата, а поредния крал. Мъж била. Не питайте повече въпроси.

Вижте, проблемът е само, ако това е поредната мачистка намеса и опит за потисничество. Затова реагирам и аз така мигновено. Но в случай, че е въпрос на личен избор, аз съм изцяло за приемането на различния. По-толерантен от мен трудно ще намерите по това време на денонощието. Затова напълно уважавам новата идентичност на Годзила, простете, че в началото така се сепнах. Снесла яйца, вярно, ама това беше отдавна. Сега вече е мъж, така се усеща. Къде е казано, че ще трябва да се залепи цял живот да отглежда тия дребни чудовища, след като има други планове за развитие.

Времената, в които живеем, допускат този преход. Аз съм напълно окей това да е първото трансджендър чудовище. 

А специално на вас, консерваторите относно чудовища, държа да кажа: спрете да гледате Конг между краката. Може би и той навремето е направил избор, който не е длъжен да коментира с вас. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти