Сложете намордници на съвестта на стопаните, не на муцуните на кучетата

куче
Снимка: Istock

Днес бих желал да говоря на една наболяла в последните дни тема – новите промени в закона за домашните любимци. Повод и намордник стават задължителни за всяко куче над пет килограма. Съвсем естествено, нюз фийдът ми е пълен с недоволни стопани, които се възмущават от тия нови правила, та пушек се вдига. Такова виртуално въстание отдавна не е било!

Аз от своя страна желая да поразсъждавам над няколко неща. Като гражданин, който от малък изпитва страх от кучета, понеже навремето вкъщи имахме питбул. Виждал съм всичките му подвизи. Бях още невръстен, когато той ухапа една моя приятелка. Случи се пред очите ми – за секунди, без никакво предупреждение. Спомням си само една паст, която се отвори и едно плачещо момиченце, което идея нямаше какво му се е случило. После я шиха в една болница. Такъв шок беше това за мене, че оттогава в сърцето ми се загнезди една плахост по отношение на тия животни. 

Тук има обаче едно голямо „но“. То е свързано със следното. Искам да попитам – кой е факторът, който определя дали едно куче е агресивно? Големината му ли? Виждал съм пинчери, които са толкова злобни, че като нищо биха разкъсали човек, ако физиката им го позволяваше. 

куче
Снимка: Istock

Друго – понеже видях една такава снимка в мрежата – мили хора, я ми кажете, мопсовете например, също са над пет килограма. Знаете ли как изглежда мопс с намордник? Аз знам – хем те напушва смях, хем ти дожалява за милото животинче. Още един пример – лабрадорите – те да не би да са лекички? Друг път. Вие да сте чували за ухапване от лабрадор. В световен мащаб, ако щете. Няма такова чудо. Ами санбернарите – тия тежки войници на добротата? Те с какво са заслужили такава участ? С нищо, разбира се. 

Не е нужен много акъл, за да се сетим какъв стрес причинява намордникът на кучето, да не говорим за носенето му в жегите. Та тия кучета ще измрат. Това ли иска правителството – да си направи една легална чистка на невинни, никому навредили създания. Да бъде наложена такава мярка за агресивни породи – окей, две мнения няма, никой не го оспорва. Ама да ми говорите за всички кучета над пет килограма е малко смешно. Простете, че се намесвам, но законът нещо май не е доизмислен. Нека той важи за кучета, които по природа имат заложен инстинкта да хапят. Не за булонките и пуделите. 

куче
Снимка: Istock

За финал – смятам, че единственото, което може истински да разреши проблема с инцидентите с ухапванията, е да се наложи ефективно и адекватно наказание не над домашните любимци, а над собствениците им.

В момента животните го отнасят заради безотговорността на хората. 

Или с едно изречение – преди кучето да нападне, обикновено стопанинът казва „Дръж!“   

Нима не е така? 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти