Словото и необходимостта от него във всяко време

жена работа писане
Снимка: iStock

В началото бе словото. Така пише в Библията и аз съм склонен да вярвам в това. Защото думата е самото начало на всички начала. Всичко започва от нея. Представяте ли си ако не можехме да изразим емоциите и чувствата си? Ако нямахме изразно средство, което конкретно да ги описва. Без слово няма живина в този свят. Без слово този свят няма пулс.

Колкото и да го механизираме и дигитализираме, по своята същност той си остава аналогов. Или поне същината в него все още не е изкуствен интелект. Не е чат, а е разговор. Не е видео общуване, а е живо докосване.

писане
Снимка: iStock

Има ли място за книгите, има ли време за думите в тях, или  книжните страници вече попиват от прахта на ежедневието ни, дотам забързано, че трудно го настигаме. Писменото слово някога е било повод за огромна гордост. Сега просто е вид слово, което на пръв поглед може да бъде заменено с 30 секундно клипче, или някой от другите бързи начини за информиране. Вероятно емотиконите се опитват да заемат мястото му. Но могат ли? И трябва ли? Отговорите са прости. Не могат и не трябва. 

Езикът е свещен инструмент. Той е нещо много по-велико от всяко произведение на изкуството, за което бихте могли да се сетите. То е нещо много по-трайно от всяко човешко действие. Ту арфа звънлива, ту меч - както се казваше в онова прекрасно стихотворение.

Трябва да знаем как да свирим на тази арфа. Трябва да знаем как да използваме този меч, за да се защитим. Иначе си оставаме неуки и неграмотни. Може и да съм старомоден, но ми се струва, че неграмотността би следвало да е недопустима. Тя означава нехайство. Към великото слово. Към великата писменост.

Защо велика? Простичко е: на никой друг език няма по-красиво „обичам те“ и по-дълбоко „липсваш ми“. Това е смисълът на днешния ден, двадесет и четвърти май. Най-важният празник за мен. Един необикновен ден в календара. Едно напомняне за малкото важни неща в живота. За езика, който не бихме могли да заменим с друг. Ако ще и моментално да проговорим на английски.

писане
Снимка: iStock

Нашият генетичен код е друг. Душата ни е вложена в това слово. Словото на светите братя Кирил и Методий. Навярно те не са героите на днешното време. А трябва да са герои на всяко време. От миналото до настоящето. От настоящето до бъдещето. И обратно. До безкрайност. Честит празник!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти