Словото е нашето истинско спасение, стига да имаме сетивата да потъваме в него

галерия книги
Снимка: Pexels

Честит двайсет и четвърти май на всички, които осъзнават колко важна е писмеността за опазването ни като нация. Езикът – това оръжие с неподозирани възможности, което често приемаме като даденост и не внимаваме как използваме. Дали обаче познаваме всъщност силата на думите? Наясно ли сме как съвсем буквално една дума може да ни разсмее, а друга да ни разплаче. Една да ни погали, друга – да ни нарани. Обективно погледнато – цялата ни съдба зависи пряко от това, което изговаряме. Как използваме своя речников запас, как го подчиняваме на характера си, на вижданията си за света. И като стана дума за света – бих запитал – какво би бил той без книгите? Без миризмата на мастило, попило в хартия. Без жадните ни погледи, вперени в редовете...

От около десет години се занимавам професионално с писане и навярно цял живот ще се удивлявам какво необятно поле е полето на словото. То е едно истинско спасение. То бе щастливото избавление във времената на социалната изолация, то ще бъде наша опора тепърва. Стига да имаме сетивата да потъваме в него. Стига да можем да прозираме смисъла зад всяка една дума и да умеем да правим разлика между ежедневния си, за жалост все по-дигитален живот и безкрайната вселена на литературата. Тя е може би последното веществено доказателство за това, че не всичко идва от компютъра.

жена книга мисли цитати
Снимка: iStock

В деня на славянската писменост искам да кажа следното: няма нищо по-важно от грамотността и обичта към онова, което храни душите ни. Книгите. Ако я нямаше писмеността, нямаше да ги има и тях. Затова продължавам да твърдя, че днешният празник е най-българският измежду българските празници. И най-същественият за отбелязване. Така е било в миналото. Така е сега в настоящето. Така ще бъде и в бъдещето. Днешните деца трябва да знаят кои са били братята Кирил и Методий и защо е значимо тяхното дело. Трябва да знаят защо е редно да стават прави, докато слушат химна. Трябва да знаят колко е важно да бъдат образовани и сами да държат на това. Каквото и още да изговоря ще бъде излишно. Иска ми се да ви припомня откъс от едно прекрасно стихотворение от Стоян Михайловски,  което пасва идеално на днешния ден. С него желая да завърша този текст. Ето го:

КИРИЛ И МЕТОДИЙ

„Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
съдбините си ти поднови!

Върви към мощната Просвета!
В световните борби върви,
от длъжност неизменно воден -
и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!“

И тъй нататък. Нека ни е светло отвътре, за да не изглежда тъмно отвън. Дано...

книги
Снимка: Pexels

Още от Росен Карамфилов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти