„Скъпи Дядо Коледа, не искам подаръци - подари ми детска надежда“

Коледа семейство празник празници
Снимка: iStock

Коледните празници настъпват! Давам си сметка колко различни са, предвид обстановката в страната и света, но си казвам и друго – човечеството е благословено. Има една такава приказка – всяко изпитание е проверка за нашите собствени граници. Преживяхме доста, затова сега е време да се насладим на прекрасната възможност да бъдем колкото може повече заедно.

Вероятно това е едно от нещата, които най-много са ни липсвали в последните месеци – усещането за сплотеност. Толкова сме копнели за една нормална прегръдка, че страхът от коронавируса остава на заден план.

Човешката топлина, която грее в сърцата. Тя ни е топлила и преди, тя ще ни топли и завинаги. Човешката топлина – в случая синоним на обич. На искра в очите. Ако ще тия очи преди малко да са плакали.

Не! Иде ми да задраскам последното изречение! Никакъв плач, мили мои! Освен ако не е от щастие! Аз повече от всичко жадувам да сме щастливи. Да сме спокойни. Да нямаме повод да се боим. Да можем да седнем на масата с роднините си, да им се зарадваме. Истински – от дъното на душите си. Особено на възрастните – нашите баби и дядовци, които се сблъскаха с това тежко изпитание. Те са героите. Героите, които нашата отговорност бе длъжна да опази. Не ми се ще дори да си представям през какво са преминали. Психически.

Коледа семейство празник празници
Снимка: iStock

Тревогата от болестта често се оказва по-страшна от самата болест. Не казвам, че болестта не е страшна. Напротив! Повели сме битка, която трябва да доведем до край. И да се молим. Независимо дали вярваме в Бог или в силата на мисълта. Мощта на тия два фактора е еднакво голяма, стига поне един от тях да ни касае. Лично аз не държа да ми подаряват подаръци. Искам близките ми да са до мен възможно най-дълго. И макар да съм твърде стар, за да вярвам в дядо Коледа, бих му написал следното писмо:

Скъпи Дядо Коледа,

Отдавна съм пораснал и разумът ми подсказва, че може би не съществуваш. Нека моите думи не прозвучат като обида, аз просто още от малък съм реалист с леки елементи на песимизъм, та още в детството ми тая работа с влизането през комина ми се стори бая съмнителна!

Както и да е – искам да ти кажа нещо. Ти може и да не си реален, но толкова много деца вярват в тебе, че със сигурност си се превърнал в енергия! Енергията на колективната детска надежда! Колко прекрасно звучи!

Затова – вместо да се товариш с печки, сешоари, смартфони, плазмени телевизори и куп други вещи, които едва ще се съберат в торбата ти, послушай ме и не слагай в нея нищо, освен невидимата детска надежда. Нея трябва да ни подариш. На всеки един от нас. Надеждата за онова, което предстои. И моля те, нека никой не страда повече. Нека никой повече не боледува и не умира. Направи каквото зависи от тебе да бъдем живи и здрави! Благодаря ти!

Твой:
Росен Карамфилов

дете коледа
Снимка: Thinkstock

Прочетете още от Росен Карамфилов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти