Силната жена не отмъщава? Само гледай!

жена червено
Снимка: iStock

Някъде го прочетох като заглавие и не отворих да разбера как точно се случва. Отмъщението е занимание самотно. И абсолютно неформолируемо. Но съществува. Всеки си го разбирам сам за себе си, всеки си решава дали мъстта си заслужава, щото да се занимаваш с простотиите на низък човек те принизява до него. А това не е желателно.

Ние тъй живеем в битността си на обществени животни, че все се случва някой да ни обиди в лицето или да ни забие нож в гърба. Не е приятно, разбира се, но винаги зависи като какъв ни се явява този някой. Не той какво изпитва към нас, а ние какво изпитваме към него. Наистина ли може да ни засегне, или просто се опитва да дърли като мърляво псе крачола ни. Ако е човек, на когото по някакъв начин сме държали, имали сме отношение, доверили сме се, а той не е оправдал разбиранията ни, нормално е да не ни стане приятно.

жена червено
Снимка: iStock

Но – има ли смисъл за натворените от него гадости да си губиш времето с планирането като как да му го върнеш. Обикновено – тъпкано. А защо? Защото съжаляваш за изгубеното време? Няма как да го върнеш. За излъганото доверие? Няма как да си го вземеш обратно. За неразбирането, за лъжите, за подлостта и за всичко, което се случва на всички – пак няма как нито да възстановиш, нито да се предпазиш.

И тук не опира до сила. Жени в тежките спортове – все повече. Значи ли, че щангистката ще стовари щангата върху мижитурката, чукохвъргачката ще засили чука с точно попадение, боксьорката ще подпре с перфектен ъперкът виновника и ще го изпрати в болезнен нокаут? И какво от това?

Обидата остава в обидения. Така стоят нещата. Най-много да накарате мизерника да подхвърча от кеф, че е успял да ви изкара от релси.

Тоест, контрата си е във вас. Принципът око за око точно в ежедневните междучовешки отношения не важи. Ответната реакция е признак на поражение. Твоето поражение. Колкото и да е силна една жена, отмъщението я поставя на колене.

Сложно нещо е отмъщаването. То не е на удара с удар, на изневярата с изневяра, на мръсотията с мръсотия и всичко в двоен размер, за да захлупим приятеля, който вече е върл и омразен противник. За мен силна жена е термин, който малко ми иде неточен – обясних по-горе за тежката атлетика. Силата на характера е друга работа.

А характер може да има само умната жена. Тогава вече далеч не е толкова просто и първосигнално. Умната жена отмъщава и още как! Със снизходителна усмивка, с пренебрежително свиване на рамена, с абсолютно безразличие към ударчетата и с пълен игнор. Тя ще продължава да отговаря все едно нищо не е било на телефонни позвънявания, на служебни срещи, на наздравици по фирмени партита, на уж случайни срещи на обществени места, поведението ѝ към неоправдалия доверието ѝ или сътворилия непростима простотия няма да се промени ни на йота във формалното общуване.

Той може да си мисли всичко – от това, че тя не е разбрала обидата, че я е простила, че е минал между капките, че е слаба и объркана, дори че не може, видите ли, да се лиши от контактите им, толкова по-зле. Просто е задраскан. Просто не я интересува. Е, разбира се, вътрешно няма как да не се чувства удовлетворена, че отмъщението ѝ е съсипващо. Най-страшното е да си в неизвестност, да се чудиш какво и защо така се случва, очаквал си скандали, обвинения, изснявания, а всъщност – нищо. Нямаш победа. Не си отразен изобщо.

жена червено
Снимка: iStock

И това те яде денонощно, не ти дава миг покой, чакаш кога и дали ще падне тавана, а той си стои, защото твоята глава не го интересува. Адът дори не ще да се отвори, защото даже и адът не се интересува от теб. Замахнал си с премерен подпоясен удар, а ударът е попаднал във ужасяващ вакуум. И поражението ти е тотално. Може да се пениш пред приятели, че тая направо си я смачкал, гадината му с гадина, ама приятелите ти виждат, че тя си живее живота и изобщо не е ни смачкана, ни нещастна, без драскотинка и без гънчица по елегантната одежда на самочувствието си. Защото наистина е така, тези неща не можеш да скриеш, както не можеш да скриеш собствената си изкривена физиономия и скършения си гръбнак.

Умната жена е минала като валяк през опитите ти да я изтласкаш и пътят ѝ е прав, гладък и безпрепятствен. Умната жена е силна жена с характер, тя знае отлично, че щом има себе си, ще се справи с всичко. Хеле със завистници, домогвачи и палета с безсилна пяна на муцунките. Елементарно е.

„Скъпа“, разсмива се Скъпият, „онова недоразумение май отдавна не ти е писал имейли със заплахи и със сълзи и сополи колко си отвратителна ей, неуловима отмъстителка си ти, разкатаваш фамилии от място в кариер!“ А, да бе, просто не се занимавам с хора, които са престанали да ме интересуват, ако изобщо са ме интересували кой знае колко. Животът е твърде кратък, за да го пропиляваш. Но на Скъпия сладкото отмъщение довечера няма да му се размине. Заслужава си го. Умната жена знае с кого как.

жена червено
Снимка: iStock

Прочетете още от Маргарита Петкова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти