Ще се разделиш ли с партньора си, ако ти искаш да имате деца, но той не иска

Симо Колев
Снимка: Edna.bg

Това дори не е дилема, това е атомната бомба на дилемите, защото ние живеем в общество и живеем със скрупули. Дори най-големите непукисти сред нас. Сигурно си чувала, че жената има дълг да бъде майка, че създаването на деца е най-естественото движение в живота и че ние имаме генетична необходимост от продължаване на рода. Понякога си чувала и че жена и майка е едно и също.

Просто с течение на годините едното се превръща в другото и ако жената е по-смотана или е попаднала на смотаняци, си остава майка за винаги. Така е. Остава си майка, но от един момент нататък „майка“ се превръща в емоционално състояние на духа, а не във вечна опора на децата. Децата идват, даваме им всичко, което можем, те си отиват, а ние продължаваме. Без да си късаме връзката, но и без да се вкопчим в тази връзка.

двойка любов раздяла
Снимка: Istock

Да се върнем на дилемата. Преди децата идва мъжът. Този, от когото искаш деца. И когато той не иска, се получава сериозен житейски разлом. Най-сериозният. Какво да правиш? На мен ми е по-лесно, защото имам деца и съм мъж, тоест „майчинското“ ми чувство е по-закърняло. Но е тегаво. И все пак какво да направиш? Майка ти, баща ти, много хора около теб ти казват – трябва да имаш деца, виж ни нас! Казват ти – как така без деца, какво ще правите, когато остарееш, ще си кукаш сама ли!? Нали трябва да оставиш нещо след себе си! Абе, много неща ти казват. И за много неща са прави. Но въпреки това, ти си с някой, когото искаш, но той не иска деца, които ти желаеш.

семейство дете
Снимка: iStock

Аз ще остана с нея, дори и да не иска деца, защото не съм си търсил фурна за моите деца, а гадже, партньор, мацка, царица, с която да имаме любов, секс, споделяне, партньорство, ако не всичко, то поне повечето неща. Ще се оставя на живота, защото се научих, че трябва да приемам, каквото ми дава. Явно човекът, пардон, животът си има планове за мен, а когато животът има планове за мен, аз мога само да поема дълбоко въздух. Нищо повече. Няма какво да се сърдя, няма на кого да се сърдя и няма какво да протестирам.

жена мъж двойка скандал
Снимка: Thinkstock

Научих се също, че мисленето в крайности ме спира. Понякога просто не можеш да имаш всичко, но това не означава, че не можеш да имаш нещо. Аз искам деца, тя не иска деца – ок. Въпреки фундаменталния разлом в желанията, ние сме равнопоставени партньори, с еднакво силни желания, макар и противоречиви, и тогава ще заложа на това, че аз съм избрал в началото – намерил съм човек. Колко хора не намират и това и колко хора имат посредствени връзки, които правят деца.

Не искам това за мен. Не искай това за себе си. И не излизай с това, че ако те обича, ще приеме твоето желание. Нали и ти го обичаш – защо ти не се съобразиш с неговото желание? Не се цакайте на любов и отстъпки. Това мъчи. Да бъдеш майка не е патриотичен дълг. Не ти казвам да приемеш да живееш нещастна и с убеждението, че има една рана, която не зараства. Казвам ти да дадеш шанс на това да бъдеш с някой, който има друга гледна точка. Ако не можеш – не можеш. Но не казвай веднага – не мога, защото не мога. Може би не е трябвало да имате деца, може би мисията ви е друга. Може би си тук заради друго. И с това се живее. И с това ще живеем.

двойка раздяла
Снимка: Istock

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Още от Симеон Колев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти