Сезонът на кучешката кашлица – какво я предизвиква и как да предпазим домашния любимец

куче домашен любимец
Снимка: iStock

Д-р Цветана Драганова

Доста често напоследък се случва да ми се обадят стопани с притеснението, че кучето им е повърнало нещо бяло и пенесто. Винаги ги моля да помиришат локвичката. Съдържанието на стомаха е с ниско рН и ако това, което виждате, не мирише на кисело, то най-вероятно не идва от там, а от въздухоносните пътища. Обикновено в такава ситуация се оказва, че животното има кучешка кашлица. Нека ви разкажа малко за нея.

куче домашен любимец
Снимка: iStock

Това е комплекс от инфекциозни респираторни заболявания при кучето, които протичат по сходен начин и затова общо са наречени „кучешка кашлица“. Но причинителите могат да бъдат различни вируси – кучешки параинфлуенца вирус, инфлуенца вирус, херпесвирус, пневмовирус, респираторен коронавирус, вируса на ганата, хепацивирус и бокавирус. Те могат да причиняват заболяване сами или пък да си помагат, атакувайки в различни комбинации. А за разкош се намесват и бактерии, като Bordatella bronchiseptica и Mycoplasma spp. Получава се един твърде заразен микс, който съвсем лесно се предава от куче на куче по въздушно-капков път.

куче домашен любимец
Снимка: iStock

И докато някои от причинителите се съдържат в годишната ваксина (гана, параинфлуенца) и съответно кучето ви най-вероятно има имунитет към тях, то от по-голямата част от тези злосторници няма какво да го предпази. Срещу бактерията B. bronchiseptica има разработена ваксина, но тя се поставя по препоръка от специалист, на животни в риск или ако вие я поискате за кучето си. Но имайте предвид, че и тя не може да гарантира пълно предпазване, защото остава отново букет от причинители, срещу които няма разработени имунизационни стратегии, а те биха могли да причинят кучешка кашлица и сами. Или, с няколко думи, всяко куче може да се зарази, независимо от имунизационния му статус.

куче домашен любимец
Снимка: iStock

Най-разпространените места, от които любимецът ви може да се сдобие с това заболяване, са кучешките сборища – паркове и кучешки градинки, изложби, хотели, дори чакалнята на ветеринарната клиника. Инкубационният период може да е едва два дни, но понякога е няколко седмици. И тогава се появява досадната кашлица. Обикновено идва на пристъпи, суха и лаеща. Някои стопани я оприличават на крясъка на гъска. В края на пристъпа кучето може да изплюе бяла, пенеста материя, която да се обърка със стомашно съдържание. Но понякога от напъване кучето наистина може да повърне. Ако не сте сигурни какво се случва, добре е да заведете любимеца си за преглед.

куче домашен любимец
Снимка: iStock

Добрата новина е, че ако имунната система на животинката ви работи адекватно, няма от какво да се притеснявате. Досадното кашляне продължава няколко дни, седмица или дори две, но обикновено не изисква лечение. Животното иначе се чувства добре, със запазен апетит и тонус. В този период е добре да ограничите разходките, за да не провокирате кашлични пристъпи с прекалено движение. Сменете каишката около врата с нагръдник, за да не се притискат ларинкса и трахеята. И, разбира се, избягвайте други кучета, за които любимецът ви може да бъде източник на инфекция. Имайте предвид, че трябва да се спазва дистанция от поне двадесет крачки, за да не могат да прелетят причинителите до здравото животно.

Ако обаче кучето ви е подрастващо, застаряващо, има хронични заболявания или има някакви други причини, които пречат на организма му да се „самопочиства“ лесно от инфекции, лекият трахеобронхит може да прерастне в тежка пневмония, която да бъде дори животозастрашаваща. В такива случаи визитата при лекаря е задължителна.

куче домашен любимец
Снимка: iStock

Ако в сезона на респираторните заболявания се притеснявате и домашния любимец да не се разкашля, просто го дръжте далеч от други кучета. Изобщо не е задължително приятелчетата в кучешката градинка да имат признаци на заболяване, за да излъчват инфекциозните причинители.

А най-добрата профилактика е да поддържате общото състояние на животното отлично, което да гарантира адекватна реакция на имунната му система, ако се срещне с причинителите. Качествена храна и повече движение са идеалното лекарство!

кучета домашен любимец куче
Снимка: iStock

 

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти