Сезоните отминават - лятото е вечно

лято жена
Снимка: iStock

Смяната на сезоните е естествен процес в природата. Избухналата пролет се превръща в горещо лято, лятото изстива до кехлибарена есен и сетне прелива в студена зима. Така е било, така и ще бъде. Всеки сезон е спомен, всяка секунда миг е. Паметта услужливо заснема животите ни кадър по кадър. И всеки етап е по своему хубав. 

Самият живот представлява един безкраен сезон и той се мени със своя собствен ход, със свое собствено темпо, което ту се забавя, ту се забързва и ние го следваме по петите, а то ни прощава, дори когато изостанем от неговия ритъм.

лято жена плаж
Снимка: Istock

Едно мигване – ето го лятото! Вълните докосват брега и се връщат обратно навътре в обятията му. Хората плуват в него, децата се смеят, построили поредния пясъчен замък. Красивите жени показват красивите си тела, които слънчевите лъчи нежно погалват по цялата дължина и всичко това е в реда на нещата, всичко това е частица от лятото, песъчинка от цялото. Тук – на плажа – сред пълното спокойствие и абсолютната тишина, където единственият звук е от прелитащите гларуси, никакви проблеми не съществуват, няма го онова напрежение, което отвреме навреме натежава в гърдите ни. Изчезнало е и се е изпарило, стопило се е и се е изличило.

море жена лято
Снимка: iStock

Морето ни прави свободни. Поредното лято се прибира вътре в нас, готово да се превърне в красив спомен. Човешко, твърде човешко е да ни се иска тази идилия да продължи колкото може по - дълго, по възможност дори да е безкрайна. Да не свършва. Летният бриз да се слее с косите на момичетата, соленият вкус във въздуха да остане завинаги. И всичко да е като част от стихотворение на Христо Фотев, големият поет. Например това:

***

Достатъчно е да се вслушате

във тишината на сърцето си.

Достатъчно е да протегнете

ръката си, да се усмихнете

на някого и да му върнете

отнетото от капитаните

и проститутките-

о, мъничко

от вярата си във дърветата,

във най-щастливите предчувствия,

във поздравите на другарите,

във делниците и светкавично

вий ще намерите морето...

Най-синьото и най-лъчистото

ще се усмихне във очите ви.

И портокаловото слънце

ще ви замести капитанската

фуражка, капитане мой!

Здравейте, капитане мой!

Не е измислица морето

и щастието съществува!

***

Какво чакате още? Сигурен съм, че ви мотивирах достатъчно да поемете в правилната посока. Посоката на синята безкрайност. Тя е ваша.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти