Септември е любов!

връзка двойка есен дневен
Снимка: Pexels

Септември тази година се оказа далеч не ласкав, както сме му свикнали. Още е уж време за море и за вейкави летни дрешки, а се наложи да вадим по-плътничките суитчъри и да кажем сбогом на сандалките до другото лято.

Лятото по принцип е най-краткият годишен сезон, поне докато още го има по нашите ширини.

Профучава все по-бързо и докато го прегърнеш с кожата си, вече трябва да гледаш през сутрешната мъглица слънчевия му гръб.

Септември е обикновено разкошен, плътен от отмаляла натежалост и наситен с аромати, дните му още са дълги, въпреки не толкоз кратките нощи, но срещу природата и нейния климат няма как да се опълчиш. И не е необходимо.

връзка любов есен дневен двойка
Снимка: Pexels

Приемаш това, което ти поднася. Потапяш се в синьото на небето през прозореца, ама лекото якенце и затворените обувки са строени до чадъра ти в коридора, защото синевата отвън е хаплива и с вятърничава острота. Никой не ти гарантира, че кроткият дъжд ще обърне неочаквано досадата си в порой, а уж нормалния вятър, който е подкарал по небесната поляна облаците като стадо овчици, няма изведнъж да обърне чадъра ти и да хукнеш да търсиш убежище от бесните му пориви.

Климат, казах. Природа, казах. И свивам рамене – каквото, такова.

Можеш да застанеш насред улицата и да крещиш: „Стига бе, Септемвриииии! Я си ми дай меката есен!“, ама няма кой да те чуе. Така че – тихо!

Тихо вътре в себе си, навън няма какво да направиш, та си съхрани душевния покой поне. Купи си нов чадър, ония чудни есенни ботички в цвят на есенна шума, за да си шляпкаш с тях по мокрите тротоари, вземи си от химическото чистене мантото с качулката и се усмихни. Ама наистина се усмихни – защото си жив и здрав, защото крачиш в поредния септември към следващия догодина, а дали той ще е ласкав и хаплив, няма значение. Ти си в него.

връзка любов есен дневен двойка
Снимка: Pexels

Приемай нещата, каквито ти ги поднасят и ги обичай такива, каквито са. Това е формулата за всички дни, за всички месеци, за всички сезони, за целия ти живот, който е един и единствен. И не зависи от климата вън, а от този в теб. А него ти си го създаваш. Ако щеш – уютен, ако не можеш да се справиш – е, ще си изтърпиш и бурите, и ураганите, после ще махнеш с ръка и ще ги смириш. Ще се смириш и ще продължиш към топлината и уюта.

Дъждът е полезен, защото от него се расте – така го е измислила природата, ти да не си по-голям от нея? Мрачните облаци могат да висят цяла седмица над главата ти, но над тях небето винаги е синьо.

Не ги измислям аз тези работи, вековечни са.

връзка любов есен дневен двойка
Снимка: Pexels

Септември е прекрасен всякак – зеленото не отстъпва пред жълтата палитра, сякаш цветовете си играят пред очите ни.

Колко красиво е онова червено листо, което плува като лодка в морето на дъждовната локва по средата на улицата! А тези два кестена, изплъзнали се от общата бодлива обвивка, сякаш чакат на изпръхналия след дъжда тротоар да се наведеш и да ги прибереш в джоба си – цяло лято са събирали топлина в кафявата си кожица за теб.

Купи си кехлибарено грозде, букет богородички в различни цветове и една жълта дюля, която да стои до Нова година и да ухае на любов.

Защото септември е любов! А любовта е всякаква – и жарка, и дъждовна, и градоносна, и бурна, и вятърничава, и смълчана. Няма начин да е равна и еднообразна, слава богу.

Многолика е точно като земните сезони, тъй че радвайте се, дето я имате в живота си. Щото за какво са ви дни без любов?

връзка любов есен дневен двойка
Снимка: Pexels

„Скъпи – загръщам се в шала си с щампа на Вангоговите слънчогледи – пак излезе студен вятър и се кани да вали, да вземеш да запалиш камината ли, или да пуснеш „духалката“…“

Скъпият току-що се е прибрал от театъра и си съблича пуловера, поглежда ме лукаво и промърморва: „Аха, „духалката“ викаш… Ами, Скъпа, имам по добра идея – ела под одеялото, по-топло ще ни е…“

Казах ли ви, че септември е любов?

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти