Секссимвол, супергерой и страхотен актьор: Оскар Айзък на 43

Оскар Айзък
Снимка: Getty

Чували сме за актьори като Маколи Кълкин, станали известни още в детските си години, но неуспели да възпроизведат същите успехи и в зряла възраст; чували сме и за онези таланти като Крисчън Бейл, заели своето място на холивудския небосклон от рано в своя живот и останали там с поредица от впечатляващи роли. Но надали в който и да е от двата случая се иска повече упоритост, отколкото е необходима на човек, станал известен едва след 30-тата си година на този свят.

Оскар Айзък е един от тях. Човекът, определен от списание Vanity Fair като „най-добрия актьор на своето поколение“ през 2017 година, днес навършва 43 години и е на върха на света. Номинациите за награди на негово име се трупат година след година, касовите му проекти жънат комерсиални успехи и всяка година е сред фаворитите за титлата „Най-сексапилен мъж на Земята“.

Оскар Айзък
Снимка: Getty

Но невинаги е било така. Айзък дебютира в професията през 1996 година със съвсем кратка поява във второразряден трилър. Тогава е на 17 години. Звездата му изгрява едва с главната роля в „Истинският Люин Дейвис“ на братята Коен през 2013 година, почти две десетилетия по-късно. В наши дни изглежда изумително, че талант като Айзък е бил пренебрегван толкова време, но именно така се градят умения, име, репутация и, може би по-важно от всичко останало, характер.

В този промеждутък от 17 годин актьорът приема епизодични роли в телевизионни сериали, пее и свири на китара за пънк банда, включва се в различни театрални трупи и с много усилия успява да влезе в престижната актьорска школа Джулиард. Траекторията на кариерата му до голяма степен следва тази на изпълнители, за които дори няма страница в Уикипедия, но разликата е налице в наши дни.

В „Истинският Люин Дейвис“ Айзък демонстрира многото си таланти в амплоато на даровит, но непопулярен фолк изпълнител в Щатите. Резултатът е номинация за „Златен глобус“ за главна мъжка роля в мюзикъл или комедия. Критиците отличават харизмата на актьора, с която приковава зрителското внимание, и вокалните му способности, засвидетелствани с пеене на живо пред публика.

Високо оцененият филм отваря вратите на Холивуд пред Айзък – и той влиза през тях с гръм и трясък. Две години по-късно той вече си е извоювал цял куп нови номинации за награди за разнопосочните си, но винаги безупречни изпълнения във фестивалните хитове „Ex Machina” и „Най-бруталната година“, а освен това е и сред звездите на възкресената от Disney поредица „Междузвездни войни“.

Един Господ знае колко много лоши неща могат да се кажат за последната трилогия от филми „преди много години в една далечна галактика“ – но можете да разговаряте с който и да е фен на „Междузвездни войни“ и няма да чуете, че представянето на Оскар Айзък като пилота По Дамерън е едно от тях. Уверен, дързък и духовит, героят е сред най-автентичните попълнения към палитрата от образи в поредицата и би изглеждал също толкова на място и в оригиналните филми от нея.

Оскар Айзък
Снимка: Getty

Възходът на актьора довежда до вратата му множество талантливи режисьори – в последните 10 години той е работил както с изгряващи творци от сферата на независимото кино като Джей Си Чандор и Алекс Гарланд, така и с утвърдени имена като Джордж Клуни, Дени Вилньов, братята Коен и Райън Джонсън. Успехите му включват участия на големия екран, на малкия екран и на театралната сцена, където през 2017 година сбъдва мечтата на всеки актьор и играе Хамлет в Ню Йорк.

В момента кариерата му е в такъв етап, че за да препоръча човек филм с Оскар Айзък, е напълно достатъчно да каже на приятелите си да отворят интернет страница с филмографията му и да си изберат което и да е заглавие от 2013 година насам. В нея има научна фантастика, биографични филми, иновативни анимации, драми и екшъни. А последното попълнение свързва Айзък с най-успешното филмово студио в света за последните 15 години – Marvel.

На 30 март тази година ще видим премиерата на Moon Knight, серийна продукция от шест части, която ще може да се гледа на платформата Disney+, която все още е недостъпна в България, но със сигурност ще бъде налична в най-високо качество и в по-традиционни за нашите географски ширини платформи за сваляне на кино. В сериала Айзък ще играе едноименния герой на Marvel Studios.

Лунният Рицар, както следва да се преведе името, е мистичен персонаж с набор от страхотни способности, но и с много крехко съзнание, вследствие на което страда от дисоцаитивно разстройство на личността или, с други думи, има много различни самоличности. В проекта Айзък ще дели екрана с не по-малко талантливия Итън Хоук в сблъсък на герой и злодей, за който със сигурност светът няма търпение.

Оскар Айзък
Снимка: Getty

Последният уикенд Айзък бе водещ на знаковото комедийно шоу Saturday Night Live, чест, без която никой актьор не би могъл да се нарече истинска звезда. В началния си монолог актьорът си направи шеги със смесения си етнически произход – той е американски гражданин, роден в Гватемала, баща му е кубинец, а пълното му име е Оскар Айзък Ернандес Естрада.

Една от шегите беше, че благодарение на това актьорът сам може да изиграе всички образи в който и да е виц за свещеник, равин и имам, които влезли в един бар. Тази шега е самата истина – но по-важен фактор за това от етническия произход на Айзък или чертите на лицето му, е безспорният му актьорски талант. За рождения му ден си пожелаваме да продължава да ни радва с разнообразни и динамични филми.

Прочетете още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти