Секс без връзка и връзка без секс

симеон колев
Снимка: Edna.bg

А ти си мислеше, че връзката си върви със секса, а сексът, който си върви без връзка, е малко по-така... дискусионно и екстравагантно решение. И аз си мислех така. Махайки с ръка и констатирайки, че е важно сексът да върви, се замислих колко от нас имат връзка без секс и паралелно с това секс без връзка или просто връзка без секс и без нищо паралелно. Между последните две, не знам кое е по-неприятното.

Най напред се събираме. Събираме се с някого, защото се разбираме, имаме сходни интереси, интересни сме си, интересно ни е. Естествено и уютно ни е да сме заедно. Сексът също е там. Не е втора цигулка. Сексът е концерт майстор в нашата връзка. Или дори да не е шедьовър – присъства. Добър, лош, среден, присъства. И изведнъж изчезва. Но връзката остава. 

двойка секс
Снимка: iStock

Сексът го няма, но връзката си стои. И се питам. Можем ли да живеем с някого, като гаджета, като съпрузи, като партньори, без да има секс между нас. Възможно ли е да живеем с някого, ако между нас е изчезнало най-естественото и безалтернативно лепило, каквото е сексът. Може и да може. Може просто да е отминало времето на нещо мимолетно, каквото е сексуалното привличане, защото то е тясно свързано с физическото привличане, а след години заедно някак сексът между нас, във всеки смисъл на думата, изчезва. Но по-важния въпрос е - има ли смисъл да продължаваме по този начин. От една страна, как да кажеш на някого, че връзката му е безсмислена, ако е лишена от секс, ако той самият не усеща тази липса ? Не можеш.

И какво става, ако има връзка и няма секс, особено ако сме по-млади от 60 години? Може ли така? Ми, не не може. Нали сексът е единственото нещо, което не можеш да правиш с роднини и приятели и това е единственото, на което не можеш да намериш алтернатива във връзката. Сексът е едно невербално общуване, което сдобрява и което ни вкарва или изкарва от състояния, които не са постижими по друг начин.

двойка секс
Снимка: iStock

И какво правим? Може би не трябва да ме слушаш, но аз не виждам смисъл. Сексът е прекалено голям за да бъде заобиколен, дори и ако това, с което правите секса, не е чак толкова незаобиколимо голямо. 

Сексът е емоцията и солта на една връзка. Познавам хора, които не си говорят с месеци, но не спират да правят секс. Историята е истинска. Правят мълчалив и страстен секс и през останалото време не си обелват и дума. Между другото, същите хора се събраха и сдобриха, а впоследствие разбрах, че и друг път назад във времето са били в такова положение. Представяш ли си, спрели са да си говорят, но не са спрели със секса.

Наличието на връзка и липсата на секс по естествен начин може да доведе до наличието на секс без наличието на връзка, защото природата не търпи празни пространства, а в една връзка липсата на секс никога не е реципрочна. На единия му липсва много по-малко, отколкото на другия и този другият е обречен да потърси начин да се погрижи за потребностите си. Може да е той, може да си ти. И тогава какъв е смисълът да си лицемерен и нечистоплътен и вместо да бъдеш някъде, да оставаш никъде.

двойка секс
Снимка: iStock

Не знам. Животът е по-мъдър от всички нас и ни предлага примери за какво ли не. Със сигурност има истории, които са свръх любопитни, като моята с тия двамата, дето не си говорят, ама не са спирали другото. Искам да кажа друго. Да бъдеш смела и да избираш този, с когото няма да се налага да карате на полусъединител и да се убеждаваш, че макар и едното да не става, то другото си върви, защото сте големи хора, възрастни хора, има и други по-важни неща от секса, разбирате се, свикнали сте, децата и т.н.

Искам да кажа да бъдеш и дваж по-смела, да променяш изборите си, ако потребностите ти се променят, а другата страна не се променя. Хората се променят. По-скоро развиват. Не става дума изведнъж, в средата на критическата да ти дойде и да ти каже, че иска да вкара коза във връзката ви и ти да кажеш, че всичко е наред, нали се проемняме и развиваме, защото това не еволюционна и естествена промяна, а истеричен напън нещо да се случи.

Най-често просто трябва да се слушате и да отчитате кой какво казва и кой какво иска. Така сексът ще върви, връзката също. Няма гаранции, но поне е добро начало. Здраво начало. В този случай връзката ще е хармонична и пълноценна. А ако не е, трябва да бъдеш готова да избереш дали да я караш някак или да потърсиш да бъдеш самостоятелно хармонична и пълноценна. Сама. Или с някой друг.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти