С първото е най-хубаво

майка бременност дете семейство
Снимка: iStock

Когато бях бременна за първи път, една датчанка (живея в Копенхаген) ми каза: “Първата бременност и първото дете са най-хубави, наслаждавай се.”

Тогава си мислех, че съм я разбрала, но чак сега - три години и половина по-късно, бременна за втори път, си давам сметка какво наистина значат думите на тази жена.

Първо, нека кажа, че и двете ми бременности са били желани, но втората - по-планирана от първата. Въпреки това сега ми е по-тежко, отколкото преди.

майка бременност дете семейство
Снимка: iStock

Може би са хормони, може би не, но чак с втората си бременност разбрах какво е то сутрешно гадене, тежест в корема, болки в кръста, всеобщо раздразнение, притеснение и т.н. Уж се предполага, че вече знам как протича бременността и следва да съм по-спокойна, но ето че не е точно така. Постоянно се чудя това и миналия път ли го чувствах, нормално ли е, както и се опитвам да върна лентата назад и да си спомня толкова ли ми е бил голям коремът в 5-тия месец?

От друга страна, с първата бременност трепетно си следях приложението на телефона, което отчиташе седмиците и изпращах на роднини и приятели скрийншоти с плода, на който бебето прилича в новата гестационна седмица. Сега поглеждам от време на време и си мисля: “Папая?! По-скоро малка диня...”

майка бременност дете семейство
Снимка: iStock

Разбира се, огромен ефект върху цялата втора бременност дава наличието на дете в къщата, което е в доста предизвикателния период на 3-тата си годишнина и скорошното започване на детска градина. Даже за мой “късмет” дъщеря ми мина от ясла в градина точно когато аз забременях и така първият ми триместър освен с невероятно денонощно гадене, лошо настроение, притеснение “ще се задържи ли бебето” мина и с цялата драматичност покрай адаптирането и новия режим на детската градина, тантрумите на почти ежедневна основа и тръшкането сутрин “ама аз не искам да ходя на градина” и сие. Приказка...

С тъга и навлажнени очи си мислех за времето, когато бях бременна за първи път и имах невероятната възможност да се занимавам само със себе си и личните си нужди.

Знам, че всичко това звучи като голямо оплакване, и съм наясно, че при много жени втората бременност протича по-лесно, по-приятно и така нататък. Но и знам какво изпитвам аз, с какво се боря (особено когато ковид пандемията направи невъзможно идването на роднини при нас за помощ) и не виждам никакъв смисъл да се самокритикувам заради спорадичното си мрънкане. Напротив - смятам, че е полезно за нас като човешки същества да не се напъваме зорлем да гледаме на света през розови очила и когато се чувстваме разочаровани, подтиснати или тъжни, да се самокритикуваме.

майка бременност дете семейство
Снимка: iStock

Понякога позитивизмът може да се изроди в доста токсично преживяване (прочетете повече тук), което подтиска нуждата да изживеем моментните си емоции и така най-сигурно да се тласнем към депресията.

Затова предпочитам да се самонаблюдавам (ако ми остане изобщо време), да осъзнавам и приемам какво ме тормози в момента, да си дам някакво време, в което да изживея емоцията, за да мога после да се освободя от нея. И когато си кажа “Хайде, стегни се вече!” това да има реален положителен ефект.

Пък, от друга страна, поне знам какво ме чака в края на бременността, как горе-долу протича раждането и периодът след това и това ме спасява от голямото чудене и разучаване на въпроса. А най-голямо спокойствие и увереност ми дава факта, че вече веднъж съм се грижила за бебе. Сега много по-добре осъзнавам какво е да имаш новородено, как всичко е период и плаченето + безсънието няма да продължат завинаги, както и без да ми мигне окото мога да се справя с внезапно вдигната температура, обрив, повръщане, ако извън памперса и т.н.

майка бременност дете семейство
Снимка: iStock

Както винаги, всичко в живота си има негативните и позитивните страни и така балансът е възстановен. А ако случайно някоя от вас - читателките, иска да сподели или попита нещо по темата, то нека се чувства спокойна да пише до редакторската поща на Една - edna@netinfo.bg

Опитът и знанието е добре да се споделят. :)

Успешна бременност и детеотглежда на всички и специално за тези, бременни за първи път - изключително благородно ви завиждам!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти