С какви болести може да ни зарази кучето

С какви болести може да ни зарази кучето
Снимка: Thinkstock

И децата знаят, че кучето е най-верният приятел на човека. Ползите от общуването с тези любящи животни са много, но с безконтролното нарастване броя на уличните кучета болестите пренасяни от тях се увеличиха в пъти. А те никак не са безобидни. 

Кучешка тения (ехинококоза) - Кучето се заразява при консумация на вътрешности на болни животни. То външно изглежда здраво, но с изпражненията си изхвърля хиляди яйца на тенията по детските площадки, паркове, улици. Яйцата са много устойчиви и лесно се разнасят чрез праха и мухите.

Малките деца пипат всичко и чрез ръцете си или при вдишване лесно се заразяват. Човек може да се разболее и при консумация на неизмити нискорастящи плодове и зеленчуци, по които са ходили кучета – ягоди, лук, репички, марули. От устата яйцата попадат в червата и в кръвообръщението на хората, могат да засегнат всички органи, но най-често белия дроб при децата (при възрастните черния дроб).

По-рядко се развива ехинококова киста в далака, бъбреците, сърцето, мозъка. Големината на кистите е от няколко сантиметра до големината на бебешка главичка. Болестта дълго време се развива безсимптомно, тъй като ехинококовата киста нараства бавно –с около 2 см. на година.

Оплакванията са в зависимост от засегнатия орган. Бял дроб- суха спастична кашлица, болки в гръдния кош, понякога кръв в храчките. При пробив на кистата в бронх се изхрачва бистра солена течност с части от мембраните, които приличат на люспи от грозде. При засягане на черния дроб има болка в дясно подребрие, понякога жълтеница.

Характерна триада при локализация в мозъка е главоболие, зрителни смущения, сутрешно повръщане без гадене. Диагнозата се поставя с кръвна картина (еозинофилия), рентген, ехография, специфични антитела в серума, скенер, ЯМР. Лечението е оперативно.

Бяс - Бесът е инфекциозно заболяване , което се отнася към т.нар. бавни вирусни инфекции (каквито са СПИН и „лудата крава”). Заразяването става след попадане на слюнка от болно животно при ухапване, одраскване или олигавяне на наранена кожа или лигавици. Инкубационния период е 30-40 дни, понякога по-кратък.

Снимка: Thinkstock

Бесът протича с тежко засягане на нервната система със спастични гърчове, затруднено гълтане, обилно слюноотделяне, затруднено дишане и смъртен изход. Единственото решение е имунизацията. При ухапване се прави и имунизация против тетанус. За щастие заболяването е рядко, следи се наличието на бесни животни и се вземат мерки.

Паразити - Кучешкият кърлеж е причинител на доста болести, най-често Марсилската треска. Тя протича с висока температура, втрисане, мускулни и ставни болки. На мястото на ухапването от кърлежа се появява петно с тъмна коричка, а 3-4 дни след това обрив по цялото тяло. Заболяването протича тежко при възрастни пациенти. Усложненията са менингит и енцефалит, неврит на зрителния нерв, при деца изключително рядко. Лечението е с антибиотици.

Снимка: Thinkstock

Гъбички (микози) - Кучетата са причинители на голям брой микози на кожата, ноктите и скалпа. На поразената кожа се появяват петна с кръгли очертания и люспички по средата. Понякога доста сърбят. Ако са по главата, косата окапва на определени места. Гъбичките са трудно лечими и изискват намесата на добър специалист.

Как да предпазим децата? Избягвайте разходки, където скитат кучета. Не позволявайте на децата да си играят с уличните кучета и котки. Измивайте често детските ръце, когато сте навън. Измивайте внимателно плодовете и зеленчуците. След разходка проверявайте детето за кърлежи и веднага ги извадете. Имунизирайте домашните любимци и ги обезпаразитявайте редовно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти