Роклята се казва... Сашо

Богдана
Снимка: Личен архив

Богдана Трифонова

Ние, жените, имаме особено отношение към дрехите. Те не са само някакви скроени платове, които да обличаме, за да не ние е студено или да изглеждаме представителни, или "дай там нещо да метна, че закъснявам...". Не!

Дрехата е късче плат от нас самите, тя е част от начина, по който сме скроени. Тя закопчава самочувствието ни стабилно и го топли. Понякога е нужно. Също така, често оправя ревера на настроението и облича в цвят емоцията, която ни владее.

Така усещаме дрехите. А в определени моменти ни стават толкова важни, че не ги наричаме една рокля или една риза, а Онази рокля, Онази риза ...или направо Сашо, Петър, Мартин, Хари...

Аз често кръщавам дрехите си с имена. Или заради някого, или заради нещо, или заради двете. Сашо, например, е ...красива черна рокля. Купих я в силно драматичен, след-любовен, крайно самотен, леко-самосъжалителен момент от живота ми. От онези, в които ако не се намери подходяща ръка да прегърне рамото ти, трябва да се намери точната рокля, която да го обгърне. Веднага.

Сашо се появи по-бързо отколкото очаквах. Лепна се за мен. Лепна по мен. Идеално. Не станах по-малко тъжна, но бях подчертано красива и тъжна. И ми беше много по-добре.

Помня Мартин - една пола, по която въздишах няколко дни. Появи се в момент, в който нарочно не поглеждах витрините, защото колкото и да го правех, щях да си остана само с гледането.

Както добре знаем, ако искаш да намериш дрехата, която най-много харесваш, трябва да... свършиш парите. Тогава всичко, което искаш веднага се показва. И тъй като аз умишлено не исках да гледам в посоката, в която можех да видя, полата не ме повика, а ми изкрещя от една витрина. Много красива беше, много ярка, много лятна, шарена, дълга и хипарска.  Подминах я разбира се, но това не й попречи да остане в мен. Два дни по-късно, след като мина и през съня ми, реших, че трябва да бъдем заедно. С Мартин – полата. Дадох й име.

Хари е... риза. Няма такава дреха! Широка, прозрачна, с цвета на небе пред буря, но с много слънчев дух. Намерих я точно когато се бях загубила. В обстоятелствата. 
Хари ме допълни по прекрасен начин и прикри за малко нечия липса.

Петър е жилетка, Радо – пуловер, а Десо – най-красивият шал на планетата...
С Десо си тръгнах от Венеция. Беше си любов от пръв поглед. Напълни ми очите с цветове. След толкова подкупваща постъпка, не можах да не го купя. На летището го извадих от куфара и го увих около врата си.

Уплаших се, че някой влюбен италианец ще забрави да качи точно моя куфар, ще се загуби, а когато някой някога го намери и отвори ще бъде жена, която ще види Десо и ще заживее с него... Недопустимо!

Да, ние жените, имаме особено отношение към дрехите.
Те за нас не са само функция, а много, много шевове емоция.
Твърде често с тях обличаме не телата, а душите си.

Потвърждение на всичко казано до тук е разказът на една приятелка, която толкова горко плакала за една съсипана с белинен отпечатък невероятна оранжева рокля, че мъжът й сам отишъл в магазина и купил... друга!

Въпреки това обаче връзката с първата рокля (вече кръстена Оранж) била толкова силна, че моята приятелка я боядисала в черно и отказала да носи новата...

Това е!   

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти