Тази рецепта я бях прочела преди години във вестник. Започнах да я правя и оттогава ми стана много любима, както и на цялото семейство.
Хем е се готви бързо, хем е оригинална, защото не е типичното ястие с пилешко месо.
През годините съм я пробвала и с бейби петлета, и с цяло пиле - все се получава чудесно - въпрос на вкус и избор.
Най-ключовото в изпълнението на рецептата са подправките, не се лишавайте от нито една от тях. Колкото повече, толкова повече...
Идеята е чудесна за готвене през уикенда, когато имаме повече време за близките си и искаме да ги изненадаме с нещо вкусно и различно.
Ето и какво ни трябва:
2 бейби петлета или 1 цяло пиле
120 г ароматно масло, за което са нужни още чесън, лимон, магданоз и сол
2 ч. л. сладък червен пипер, сол, къри, чесън на прах, щипка черен пипер
2 портокала и лимона
2-3 глави чесън
50 мл бяло вино
50 мл соев сос
Начин на приготвяне:
Почистваме и подсушаваме петлетата. Внимателно отлепваме кожата от месото. Приготвяме ароматно масло, като към обикновено добавяме чесън, лимон, магданоз и сол.
Разпределяме ароматното масло с лъжица под кожата на петлетата, като започваме от гърдите към гърба. Подправяме със смесените подправки върху и под кожата. В коремите на птиците поставяме по 1/2 лимон и 1/2 портокал.
Връзваме краката на петлетата и ги поставяме в плик за печене заедно с остатъците от лимона, виното, соевия сос и почистените глави чесън. Оставяме така в хладилник поне за час да починат.
Загряваме фурната на 200 градуса и поставяме петлетата вътре заедно с плика. Печем 10 мин на 200 градуса, след това намаляваме на 170 и печем още 20 мин. Изваждаме петлетата, оставяме ги да починат 7-8 мин. и сервираме с гарнитура по избор.
Пишете на Катето Евро на edna@netinfo.bg.
Още рецепти от Катето Евро:
-
Рецептите на Катето Евро: брауни с маскарпоне
-
Рецепта за домашно песто с кашу и кокалянски брускети от Катето Евро
-
Рецептите на Катето Евро: малинов чийзкейк
-
Рецептите на Катето Евро: млечно реване
-
Рецептите на Катето Евро: ягодово тирамису
-
Рецептите на Катето Евро: Лесен кекс с маково семе