Понякога най-доброто, което можеш да направиш за себе си и околните, е да изпечеш тава бисквити.
Има нещо особено успокояващо и задоволително в приготвянето на храна, особено на тестени изделия. Мачкането на тесто помага за концентрация на мислите и енергията, и съответно освобождаване на стреса.
Но тъй като не всеки ден имаме времето, желанието и възможността да точим баници и козунаци, може да прибегнем до по-”хитрите” и бързи рецепти за тестени вкусотии.
Тази рецепта за бисквити е изключително лесна и приятна за изпълнение. Единствено времето за изстиване на тестото е доста, но пък хубавите неща стават бавно, нали така :)
Нужните продукти са:
1 чаена чаша брашно,
1 чаена чаша кристална захар
½ чаена чаша какао (неподсладено)
2 яйца
60гр масло
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
Ванилия
Щипка сол
¼ чаена чаша пудра захар (за овалване)
Начин на приготвяне:
В удобна купа смесвате захар, какао, масло и ванилия, като разбърквате добре. Прибавяте брашното, което е пресято заедно със содата и солта. Отново бъркате добре до постигането на хомогенна смес, след което покривате купата и оставяте в хладилник (или пък на терасата, както направих аз) да се охлади за минимум 4 часа.
Когато сместа е достатъчно студена, се пристъпва към разделянето ѝ на отделни топчета. Това става с помощта на малка лъжичка (или пък голяма, зависи колко едри сладки целите да получите). Загребвате и овалвате между двете си длани, докато се получи топче, което след това “окъпвате” добре в купичка с пудра захар и слагате върху тава, застлана с хартия за печене.
Пече се на 200 градуса в предварително загрята фурна за точно 10 минути.
Както казах, рецептата е особено лесна, но за успешното ѝ изпълнение е от ключово значение да се спасят няколко важни условия:
- Продуктите трябва да са на стайна температура;
- Преди печене, сместа трябва да е наистина добре изстудена, затова не си спестявайте тези 4 часа в хладилника;
- Не подреждайте топчетата в тавата прекалено близо едно до друго, тъй като по време на печене се смаляват на височина, но разширяват на диаметър, съответно не бива да се допират едно до друго;
- Не натискайте топчетата надолу, за да получат плоската овална форма от снимките, това ще се случи от само себе си във фурната;
- Фурната трябва да е достигнала 200 градуса преди да сложите сладките;
- Печете точно 10 мин (или 15, ако сте направили големи топчета), в противен случай ще получите сухи и трошливи бисквити без мек център.
Също така за изпълнението на рецептата нямате нужда от миксер, съвсем спокойно можете да разбъркате сместа на ръка с голяма дървена лъжица (аз например ползвах шпатула)
След като поизстинат малко, сладките са готови и успешно си пасват с червено и бяло вино, уиски, ликьор, ром, чай, мляко, сок и гола вода, дори.
Консумирайте с удоволствие и без мярка :)