Рецепта за успокояващи “напукани” сладки с мек център

сладки храна
Снимка: Istock

Лилия Дюлгеров

Понякога най-доброто, което можеш да направиш за себе си и околните, е да изпечеш тава бисквити.

Има нещо особено успокояващо и задоволително в приготвянето на храна, особено на тестени изделия. Мачкането на тесто помага за концентрация на мислите и енергията, и съответно освобождаване на стреса.

Но тъй като не всеки ден имаме времето, желанието и възможността да точим баници и козунаци, може да прибегнем до по-”хитрите” и бързи рецепти за тестени вкусотии.

Тази рецепта за бисквити е изключително лесна и приятна за изпълнение. Единствено времето за изстиване на тестото е доста, но пък хубавите неща стават бавно, нали така :)

сладки храна
Снимка: Istock

Нужните продукти са:

1 чаена чаша брашно,

1 чаена чаша кристална захар

½ чаена чаша какао (неподсладено)

2 яйца

60гр масло

1 чаена лъжичка сода бикарбонат

Ванилия

Щипка сол

¼ чаена чаша пудра захар (за овалване)

сладки храна
Снимка: Istock

Начин на приготвяне:

В удобна купа смесвате захар, какао, масло и ванилия, като разбърквате добре. Прибавяте брашното, което е пресято заедно със содата и солта. Отново бъркате добре до постигането на хомогенна смес, след което покривате купата и оставяте в хладилник (или пък на терасата, както направих аз) да се охлади за минимум 4 часа.

Когато сместа е достатъчно студена, се пристъпва към разделянето ѝ на отделни топчета. Това става с помощта на малка лъжичка (или пък голяма, зависи колко едри сладки целите да получите). Загребвате и овалвате между двете си длани, докато се получи топче, което след това “окъпвате” добре в купичка с пудра захар и слагате върху тава, застлана с хартия за печене.

Пече се на 200 градуса в предварително загрята фурна за точно 10 минути.

сладки храна
Снимка: Istock

Както казах, рецептата е особено лесна, но за успешното ѝ изпълнение е от ключово значение да се спасят няколко важни условия:

  1. Продуктите трябва да са на стайна температура;
  2. Преди печене, сместа трябва да е наистина добре изстудена, затова не си спестявайте тези 4 часа в хладилника;
  3. Не подреждайте топчетата в тавата прекалено близо едно до друго, тъй като по време на печене се смаляват на височина, но разширяват на диаметър, съответно не бива да се допират едно до друго;
  4. Не натискайте топчетата надолу, за да получат плоската овална форма от снимките, това ще се случи от само себе си във фурната;
  5. Фурната трябва да е достигнала 200 градуса преди да сложите сладките;
  6. Печете точно 10 мин (или 15, ако сте направили големи топчета), в противен случай ще получите сухи и трошливи бисквити без мек център.

сладки храна
Снимка: Istock

Също така за изпълнението на рецептата нямате нужда от миксер, съвсем спокойно можете да разбъркате сместа на ръка с голяма дървена лъжица (аз например ползвах шпатула)

След като поизстинат малко, сладките са готови и успешно си пасват с червено и бяло вино, уиски, ликьор, ром, чай, мляко, сок и гола вода, дори.

Консумирайте с удоволствие и без мярка :)

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти