Разпети петък е - снимайте си яйцата, защото Исус отсъства, технологиите го разпнаха...

кръст
Снимка: Thinkstock

Разпети петък. На този ден, много много отдавна, Божият Син е бил разпънат на кръста. Предаден от свои. От Юда, ламтящ за трийсетте сребърника. Той впрочем, е ключова фигура в картината на страданието Христово. Изменникът. Колко десетки хиляди са тия като него в наши дни! Кошмар е да се разсъждава по тоя въпрос! Кошмар! 

Исус – тоя, който е можел да ходи по водата и е бил готов да нахрани дори враговете си с риба. Каква е била съдбата му? Да ви припомня ли? Бил е премазан от неверниците. Бил е погубен с лека ръка от ръката човешка. Нищожността и величието никога не са били способни да се търпят. Нищожеството на всяка цена ще направи и невъзможното, за да смаже великия. Закон. 

Светът винаги е бил пълен с предатели и неверници. Такива, на които като им речеш: „Христос Воскресе!“, отвръщат „Ти видя ли го?“ Пълно е с такива хора. Навсякъде. Тъй наречените атеисти. Те вярват на биологията и отричат теологията. Те смятат, че животът приключва със затварянето на очите и също така, че вярата е промиване на мозъци.

Вижте – религията може и да е промиване на мозъци, в известна степен, ала вярата е нещо съвсем друго. Вярата – сиреч да се уповаваш на някаква сила, която не си способен да си обясниш. Да се осланяш на нещо различно от банкнотите в портфейла си, от пълната ти до козирката банкова сметка. Насред тая ужасяваща действителност на бързи кредити, ипотеки, бели карти, както и тоталното машинизиране и механизиране на абсолютно всичко, що съществува – къде остана Господ? 

По телевизията се говори за кюфтета, кебапчета, пържоли и наденици на промоция. Но не и за книги, примерно. Не и за духовност. Чакаме да дойдат великденските празници и някак изведнъж ставаме страшно вярващи. Бързаме да си снимаме яйцата и дроб сармата и да ги качим във Фейсбук. Я каква красота! Я как хубаво сме си боядисали яйчицата! Защо пък да не им сложим едно филтърче, едно ефектченце! Още малко и ще направим отделен профил на козунаците си, белким станат и те известни покрай нас! 

великден
Снимка: Thinkstock

Ей такова е новото време, за съжаление. Време, в което Бог го няма. Тоест – Него не може да го няма. Просто отсъства. Технологиите го разпнаха. Възвисяването на отделния човек зависи само и единствено от собствената воля. Не става насила. Не става даром. Иска се труд. Труд на мисълта. Осъзнаване. Задълбочаване в онова, което не можем да зърнем.

Аз имам една такава теория. Живите и мъртвите са равнопоставени. Едните живеят вътре в гравитацията, другите – извън нея. Едните имат кожа и кости, другите притежават всемира. Дели ги една бариера. Бариера, която все някога ще се вдигне. 

И ще бъде светлина!

Снимка: netinfo

Прочетете още от Росен Карамфилов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти