Разбира се, че искаме и заслужаваме цветя и подаръци (или за нещастната българска жена и цветята)

Разбира се, че искаме и заслужаваме цветя и подаръци (или за нещастната българска жена и цветята)
Снимка: Thinkstock

Българката е изключително ощетена откъм романтични жестове жена и това е горчивата истина, която е крайно време да погледнем в очите!

Не мога да си обясня кога, как и защо се поражда този феномен на тотално неглижиране към българката, но със сигурност е далеч назад във времето. Само това може да обясни защо и до ден днешен нашенката е примирена със зюмбюлчето в целофан за 8 март, саморъчно направена от децата ѝ картичка за същата дата и нещо полезно, от което тя има нужда, като подарък за рождения ѝ ден.

За Коледа подаръци няма, защото е по-важно да се платят сметките, да се стегне къщата за празника, да има маса, натежала от пържоли, алкохоли и салати, които нашата предана домакиня сама е приготвяла в продължение на поне един ден.

Българката толкова се впечатлява, като получи неочакван букет цветя, че го снима и споделя във фейсбук, за да види останалия свят, че чудото на романтичния жест все пак се случва, пък ако ще и тоя букет да ѝ е от колегите по повод именния ден.

Българката до такава степен е свикнала с неглижираното отношение към себе си, че вече сама не вярва, че заслужава и има право на романтични жестове, комплименти и подаръци без повод.

Тя ще махне с ръка и ще заяви, че това са пари на вятъра, има си всичко и ще продължи с хилядите си задачи, защото в последните години (или ще е по-точно да кажа векове!) нашенката се превърна в истинската супер жена! Тя не просто готви, чисти, поддържа дома и отглежда децата, а работи наравно с мъжа си и често дори вкарва в семейния бюджет повече средства от него. Само че вечер след работа той се опъва на дивана с дистанционно в ръка, а жена му изкарва още една работна смяна пред печката, пералнята и сушилнята.

г
Снимка: Thinkstock

И ето, че неусетно е настъпил 14 февруари – най-бурната дата в календара, когато българските мъже се надпреварват да обясняват как любовта не трябвало да се почита само един път в годината. Чудесно, ама вие нито на 14, нито на 15 или 28 февруари, май, април или ноември не правите изненади на половинките си с нещо цветно, шоколадово или недай си боже благороден метал в стилна опаковка с панделка и картичка-сърце.

Не, вие без умора всяка година ще повтаряте, че не вярвате в чуждоезични празници, любовта не е в подаръците, цветята са пари на вятъра, а плюшените играчки са за деца.

г
Снимка: Thinkstock

Българката, от своя страна, вече пее същата песен, не за друго, а защото се е уморила да очаква и да се разочарова. Затова предпочита сама да се убеди, че комплименти и жестове на внимание не ѝ трябват, важното е да сме здрави.

Работата обаче е там, че всяка една жена на този свят заслужава да ѝ се засвидетелства внимание и любов, даже има жизнена нужда от това. И въпросът дори не е в парите, поводите или нещо друго, а в желанието.

Липсва ли то, оправданията са много и винаги изглеждат крайно достоверни в очите на казващия ги.

г
Снимка: Thinkstock

И разбира се, че любовта има нужда от празник. Защо да няма? С какво е по-различна от всичко останало, които празнуваме? Изобщо не е нужно да издребняваме кое било католическо, кое не знам си какво, изберете си една дата и нека тя да е вашият личен любовен ден.

Вместо заключение – мили дами, драги българки, спрете да се задоволявате с нищо! Не се страхувайте да имате изисквания, да си казвате какво искате, да имате очаквания. Най-вече спрете да си мислите, че не заслужавате букет проклети рози. Няма как да очаквате друг да ви уважава, ако първо сами не цените себе си.

г
Снимка: Thinkstock

Още от Лилия Дюлгеров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти