Радка Тонев – най-обичаната джаз певица на Норвегия с български корени

Радка Тонев Radka Toneff
Снимка: Уикипедия

Наскоро получих писмо с коледна картичка от Норвегия, чиято пощенска марка ме впечатли повече от самото съдържание на плика. Марката беше с фотография на красива жена с името Radka Toneff, а в краткия текст беше посочено, че дамата е важна част от историята на норвежкия джаз.

Толкова ми стана интересно, че веднага започнах да проучвам историята ѝ и, разбира се, още на първото изречение от биографията стана ясно, че бащата на Радка е българин, избягал от комунистическия режим в България.

Радка Тонев Radka Toneff
Снимка: Личен архив

Елен Радка Тонев (Ellen Radka Toneff) е родена на 25 юни 1952 в Осло, Норвегия. Баща ѝ Тони Тонев е бил пилот и радио техник, а майка ѝ – Лили-Анн (Lilly-Ann Toneff), починала през 2009, е посочена като пианистка и фолклорна певица. Радка има две сестри – Нина Яна (Nina Jana) и Анне Калина (Anne Kalina), както и брат Петър (Peter).

Любопитен факт е, че при раждането едната тазобедрена става на Радка била извадена, което се забелязало късно след това. Радка била настанена за дълго лечение в детска болница, като родителите ѝ били ограничени от посещения, тъй като в онези години битувало разбирането, че децата се възстановяват по-добре и по-бързо без роднински визити. В крайна сметка Радка оздравява напълно и походката ѝ, както цялата фигура и здраве, не остават афектирани.

Радка Тонев Radka Toneff
Снимка: Store norske leksikon

Музикалният талант на девойката бързо бива открит и насърчаван от семейството ѝ. Тя учи в музикалната консерватория в Осло и още като студентка се включва в музикална джаз-рок група Unis. След завършване на образованието си тя създава Radka Toneff Quintet (1975–80), чийто състав се е сменял през годините, но въпреки това е бил изключително популярен.

Талантът на Радка се разгръща в своята цялост при запознанството ѝ със Стийв Доброгос (Steve Dobrogosz), който често е определян за нейна сродна музикална душа (двамата обаче никога не са били интимно обвързани). Музикалното дуо създава иконичния албум “Fairytales”, чиято обложка е нарисувана от сестрата на Радка Анне Калина. Критиците са във възторг, публиката не може да се насити, а Радка и Стийв имат чести участия в различни музикални клубове из страната.

Радка Тонев Radka Toneff
Снимка: Hans Beskow

Радка се превръща в една от най-успешните и обичани джаз изпълнители на Норвегия, а музиката ѝ до ден днешен се тачи и слуша. През 2011 проведена анкета сред норвежки музиканти посочва именно “Fairytales” от 1982 за най-добър джаз албум.

За жалост, животът на Радка приключва в пика на славата ѝ и тя не успява да разгърне докрай музикалните си заложби.

Две седмици след издаването на “Fairytales” тялото на Радка е открито до автомобила ѝ насред гора край Осло. Причината за смъртта е лоша комбинация на алкохол и сънотворни. Детайли около кончината на Радка показват, че на 19 октомври 1982 тя потегля с личния си автомобил към незнайна посока и е в неизвестност до 21 октомври, когато е открито тялото ѝ. Разследването не отхвърля вероятността за самоубийство, но се приема, че по-скоро е било нещастен случай – под влиянието на приспивателни и алкохол, Радка пада до колата си, паркирана в самотна гориста местност и там настъпва краят ѝ.

За жалост, най-обичаната норвежка джаз певица е страдала от депресия, за което говори и предишен неин опит за самоубийство (прерязване на вени).

Въпреки огромния си музикален талант, Радка не е пишела текстовете на песните си, нито е имала дневник, в който да може да се проследи емоционалното ѝ състояние. Колегите ѝ музиканти твърдят, че на сцената тя е изживявала емоциите на всяка една своя песен, но никой не смее да я определи като подтиснат или депресиран човек.

Радка не е имала деца, нито е встъпвала в брак, но музикалното ѝ наследство е достатъчно ценно, че да бъде на почит и днес, а аз ви съветвам да послушате някои от омагьосващите ѝ песни като “The Moon Is A Harsh Mistress” („Луната е любовница сурова“), “Lost In The Stars” („Изгубена сред звездите“), както и целият албум “Fairytales” („Приказки“) и да откриете невероятния глас и нежност на прекрасната Радка Тонев!

Прочетете още от Лилия Дюлгеров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти