“Queen’s Gambit” – култов сериал за шахмата като опиянение

Дамски Гамбит сериал
Снимка: IMDb/Netflix

Първо се притесних, че съм закъснял с този текст. Викам си – край изпуснах всички възможни срокове! После си дадох сметка, че дълбоко греша. Когато и да се пише и говори за “Queen’s Gambit” („Дамски Гамбит“) винаги ще е навреме! И винаги е време да го гледате! Започнете ли, няма да можете да спрете. Хич няма да се учудя, ако в скоро време придобие култов статут. Това е история, която ще ви грабне още в началото и няма да ви пусне до края! Не, не съм се въоръжил добре с банални клишета, казвам какво ще ви се случи, за да сте подготвени!  

Просто е невъзможно да не ахнете, впечатлени от майсторството, използвано във всеки един елемент от състава на този минисериал. Седем епизода, въплъщаващи в себе си толкова красота – като започнем от самата атмосфера, ситуирана в средата на петдесетте и шейсетте години на миналия век, и преминем през низ от детайли като архитектура, костюми, грим, дизайн и прочие.

Дамски Гамбит сериал
Снимка: IMDb/Netflix

Това всъщност е най-малкото. Аз лично бях пленен от самия сюжет, базиран на едноименния роман на Уолтър Тевис. Едно обикновено момиче на име Бет Хармън (в ролята Аня Тейлър-Джой), останало сирак сред трагичен инцидент и изправено лице в лице с живота, с ужаса на това да израснеш в сиропиталище. Да си сам, напълно сам сред една враждебна, отблъскваща действителност...

Какво ти остава тогава? За какво можеш да се захванеш, та да оцелееш? Не съществува по-здрава опорна точка от таланта, даден както в случая – свише. Бет има дарба. Владее шаха до съвършенство. И е зависима от своите любими транквиланти. Чрез тях тя буквално вижда как шахматните фигури се местят в съзнанието ѝ и разкриват пред нея нови и нови ходове и стратегии. Впрочем един от най-прекрасните визуални детайли, на които съм се натъквал. Трябва да се види, няма как да се опише.

Дамски Гамбит сериал
Снимка: IMDb/Netflix

Любовта на Бет към шаха съвсем спокойно би могла да бъде сравнена с наркотична зависимост. И докато битието ѝ малко по-малко се разпада, тя печели турнир след турнир и доминира все повече и повече в една игра, в която жените са повече от подценени и никой не ги приема насериозно.

С други думи, „Дамски Гамбит“ прави на сол всички стереотипи и руши общоприетото статукво. Това е сериал, които излиза извън рамките на общоприетото и рисува отвъд тях потресаващи, величествени картини. Това е сериал, който не бива да гледате, докато ядете чипс или си гладите дрехите. Така едва ли ще се получи. Тук цялото ви внимание е необходимо, за да вникнете в посланието. Послание, което бих резюмирал така:

Гениалността е дрога, от която не се налага да се отказваш. Обратно – трябва да затънеш в нея. До шия. Да се удавиш в недрата ѝ без боязън и да удариш дъното на собствения си апогей. Да бъдеш ти. Въпреки рокадите на реалността. Шах. И мат.

Пускайте бързо Нетфликс.

Дамски Гамбит сериал
Снимка: IMDb/Netflix

Прочетете още от Росен Карамфилов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти