Пътувай с Edna.bg към: Доминикана - карибска екзотика с палми, бачата, пури и ром

доминикана
Снимка: Istock

Светла Тодорова

Макар и доста далеч ( с чартър около 14 часа полет ) Доминикана абсолютно си заслужава вниманието ви. Живописни бели плажове осеяни с високи финикови палми, тропически климат, топло море и вкусна храна. Като цяло безопасна, Доминикана е най-посещаваната дестинация в Карибския регион, имайте все пак едно наум, особено ако обикаляте самостоятелно.

Дали ще организирате пътуването си сами или чрез агенция, Доминикана топло ще ви приветства с първокласни почивни комплекси, екзотични плажове и Карибска екзотика.

Пунта Кана е най-посещаваният и най-популярен курорт в Доминикана. Намира се в източната част на острова към Атлантическия океан, което го прави доста ветровит, но идеален за любителите на водни спортове. Ла Романа е другото предпочитано място за почивка. Плажуващите там споделят, че времето е по-тихо, а водата кристално чиста. Ла Романа е повече към Карибско море, за разлика от Пунта Кана.

доминикана
Снимка: Светла Тодорова/личен архив

Добре е да проучите старателно курортите в Доминикана преди да отпътувате, за да не останете разочаровани. Ние се спряхме на Пунта Кана, и освен постоянния вятър ( януари месец), океанът също не беше особено чист. Имаше дни, в които водата бе буквално мътна и доста далеч от представата, с която тръгнахме за Kарибите, а именно за кристално синя и чиста вода.

Ако пътувате организирано от агенция, на летището обикновено ви посреща неин представител. Това е човекът, с когото ще поддържате контакт по време на почивката си относно всякакви въпроси и възникнали проблеми (нас ни чакаше българка, отдавна живееща в Доминикана и доста информирана за всичко, което ни интересуваше по време на престоя), както и за допълните екскурзии, ако решите да запишите такива.

доминикана
Снимка: Светла Тодорова/личен архив

Остров Саона е най-избираната екскурзия и има защо. Мястото е природен резерват, строителството е забранено, а девствената природа на острова те оставя без дъх с усещане за карибска екзотика и красота. Ако пък желаете да се потопите в атмосферата на същинска Доминикана, то екскурзията до полуостров Самана и водопадът на милионерите Ел Лимон, ще ви предостави тази възможност.

Пътят до там минава през типични Доминикански селища, които леко стресират с неугледния си вид от мръсни улици, наполовина построени колиби с ламаринени покриви, решетки по разнебитените прозорци и врати, кабели висящи навсякъде в заплетени снопове, деца, къпещи се в легени с мътна вода и свободно разхождащи се прасета, кокошки, коне, магарета…. Същинска Доминикана, такава каквато ризортите скриват от туриста в луксозно създадените хотелски комплекси.

доминикана
Снимка: Светла Тодорова/личен архив

Хотелските комплекси от своя страна са огромни като площ, много добре поддържани, с прекрасни алеи и градини заобиколени от високи палми и зелени зони за разходка и релакс, с екзотични плажове и бели пясъци, където чадъри няма да видите, просто защото гъсто израсналите палми създават естествена сянка и прохлада.

Ризортите основно са all inclusive и покриват цялата зона на комплекса - което създава удобството да поръчваш навсякъде - коктейли на плажа, леки закуски в зоните около басейните, да обядваш в ресторантите край морето или на блок-масите вътре в комплекса - изборът е голям, а храната е вкусна.

В шопинг зоните има прекрасни кафенца и супермаркети. Реално да излизаш извън ризорта няма особен смисъл, освен ако не си любопитен да разгледаш къде всъщност си попаднал и искаш да понаучиш нещо за държавата, до която си летял 14 часа.

доминикана
Снимка: Светла Тодорова/личен архив

Ромът, пурите, бачата, меренге и местната Мама Хуана са абсолютно задължителни за проба, ако сте в Доминикана. Мама Хуана е местен коктейл ( доминиканците казват, че е питие-афродизиак) от ром, вино, мед и подобно на билкова смес от листа и корени. Доста странен вкус - на топло и сладко вино, но това ще бъде най-често чуваната и предлагана напитка, докато сте в страната. Колкото до бачата и меренге, няма ден, в който аниматорите в комплексите да не подканят гостите да танцуват и да се учат на тези чувствени карибски ритми и танци.

Доминикана е карибско топло и чувствено преживяваване, което със сигурност ще остави във вас екзотични спомени за лежерни, плажни дни, достигащи небето палми, коктейли с ром и латино танци!

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти