Първа помощ при кашлица: неправилното лечение може да я влоши

дете кашлица
Снимка: iStock

Времето се затопля и плаха надежда завладява сърцата: вижда се краят на болестите… Да, ама не. Една голяма досадница атакува малки и големи. За кашлицата става въпрос, лесно идва и забравя да си тръгне. И докато възрастните някак си се справяме, при децата положението е сериозно, кашлицата нарушава качеството на живот, не могат да спят, стават раздразнителни, не се хранят… Спешно търсим рекламираните продукти, дето уж веднага я спират, но ефектът е само за фармацевтите. Защото за различните видове кашлици лечението е различно. Няма чудодейни хапчета и сиропи.

Кашлицата е естествен защитен рефлекс, с който се изхвърлят вируси, бактерии, частици от мръсния въздух, ненужен секрет. В този аспект тя е полезна за организма. Затова леката кашлица, която не нарушава съня на детето, не трябва да се потиска. Нещо повече, с неправилно лечение може да я усилите. Ако вземете лекарства за потискане на влажната кашлица, секретите се задържат в дихателната система, а те са идеална среда за развитие на бактерии. След няколко дни ще започне температура и положението ще се влоши.

дете кашлица
Снимка: iStock

При суха, мъчителна, „лаеща“ кашлица са подходящи потискащите кашлицата медикаменти, но посетете лекар, лечението е специфично и с подръчни средства няма да стане. Преглед е необходим и ако детето е необичайно отпаднало, диша учестено, има „лаеща“ кашлица, чува се „свирене“ от гърдите, високата температура се задържа повече от 4-5 дни.

За да се отървете от кашлицата трябва да се лекува причината, довела до нея. Ако тя се причинява от стичащите се от носа секрети в гърлото (най-честата причина при децата), каквото и да правите, докато не лекувате хремата, ще се кашля. Възпалената лигавица на фаринкса и сливиците също предизвиква дразнене, оттам и кашлица. В тези случаи са подходящи локалните процедури за успокоение на гърлото – таблетки за смучене, спрейове за успокояване на възпалената лигавица, топли течности, особено билкови чайове от лайка, липа, мащерка, салвия (градински чай), подбел, мурсалски чай и т.н. За по-добър ефект прибавете и малко мед. При алергична кашлица се прилагат противоалергични медикаменти.

болест здраве пневмония
Снимка: iStock

Кашлящото дете трябва да приема повече течности, за да се втечнят гъстите секрети и по-лесно да излязат навън, за да се облекчи кашлицата.

Много важно е на кашлящото дете да се осигури чист, влажен въздух. При температура на въздуха над 23 градуса той става сух и дразни лигавицата на дихателната система. През нощта се препоръчва спане на хладно – 19 градуса. Проветрявайте често и излизайте навън, ако състоянието на детето позволява.

Инхалациите са чудесно безопасно средство за овлажняване и успокояване на лигавиците на дихателната система. Най-добре това се прави с медицински инхалатор (компресорен небулизатор). Може да се прилага и на бебета, като сложите в резервоара само физиологичен разтвор от ампула, не от банка (за да е стерилен). При много запушен нос и гъсти, жилави секрети се прилага хипертоничен разтвор – 2.2% или 3%. Без алтернатива са инхалациите при бронхиолит и ларинготрахеит със съответните лекарства (вентолин и пулмикорт).

дете кашлица
Снимка: iStock

Прочетете още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти