Пъпки през лятото: какво ги причинява и как да предпазим децата

дете баща обрив болест вирус
Снимка: iStock

Вероятността детето ви да се сдобие с досадни сърбящи пъпки през лятото е доста голяма. Започвате да се чудите дали някое насекомо го е полазило, да не е от храна или от мръсотия. В много случаи не може да се разбере причината, децата ходят навсякъде, пипат всичко, а и са доста примамлива плячка за насекомите.

Ето и най-често срещаните виновници за обриви през лятото:

► Слънчева алергия

Тук не става въпрос за слънчевото изгаряне при прекомерно излагане на незащитена кожа, а за повишена чувствителност на кожата към ултравиолетовите лъчи. 18-24 часа след излагане на слънце по тялото на алергичните деца се появява обрив с различно естество – при някои под формата червени петна, други се оплакват от ситни пъпки, трети – от пъпки и мехурчета.

Най-засегнати са откритите части на крайниците и деколтето, които обикновено силно сърбят. На тези деца се препоръчва да избягват престоя под слънчевите лъчи и да носят тънки светли дрехи с дълги ръкави и крачоли. Слънцезащитните лосиони предпазват от изгаряне, но не и от алергии. Алергия към UV лъчите може да се получи и в солариум.

дете слънце море лято изгаряне слънцезащита
Снимка: iStock

► Обриви от насекоми

Ухапванията от насекоми, както и техният секрет предизвикват възпалителна или алергична реакция на кожата. Късметлиите се почесват няколко дни и им минава, но алергичните деца виждат доста зор. В някои случаи може да се стигне до тежка алергична реакция, дори до шок. Обикновено обривът е силно сърбящ на мястото на ухапване и е под формата на единични пъпки с или без мехурче, но често те са групирани по хода на облазването, „на пътечка”, понякога продължават дни и дори седмици.

Видът на обрива е различен за различните насекоми. Най-лек и безобиден е при комарите – сърбяща пъпка, която децата разчесват и може да се инфектира. Ухапванията от паяци са по-неприятни. Могат да предизвикат лека уртикария, но някои паяци отделят отрова, която води до некроза (умъртвяване) на тъканта на мястото на ухапването. Този вид паяци се срещат предимно в селскостопанските райони и ухапването от тях е силно болезнено. Бълхите оставят характерен белег върху кожата – червени кръгли петна, едно или на групи, чийто център се вижда добре и не са по-големи от 1 см.

дете лято комари обрив ухапване
Снимка: iStock

Пчелите, осите и стършелите жилят много болезнено и могат да предизвикат алергичен шок у алергичните към тях. Ако вече сте имали такъв, винаги трябва да имате у себе си адреналин. Ухапването от кърлеж е опасно, ако той е преносител на някои болести, като лаймската например. В този случай на мястото на ухапването се появява ясно очертана червена плака с блед център, нарича се „биволско око”. Може да има и температура. Предпазването става с репеленти, които се нанасят върху кожата и дрехите.

дете лято комари обрив ухапване
Снимка: iStock

► Контактни дерматити

Ако по шията, ушите, китките, пъпа се появят сърбящи обриви, обърнете внимание на накитите на по-големите деца. Никелът в копчетата (особено на дънките – обрив на корема) и накитите е най-често срещаната причина за контактен дерматит. Различни обриви могат да се получат и от изкуствените материи на дрехите, особено при изпотяване. За предпазване от слънце или за тен (при по-големите) се използват различни мазила, които също могат да ни изненадат с пъпки някой ден. Контактът с тревите при излетите също предизвикват пъпки у алергичните деца. Някои са чувствителни и към препаратите за дезинфекция в басейните. Други, макар и рядко, имат алергия към пясъка.

► Обривът от храна е най-труден за доказване

Ако детето е консумирало развалена или съмнителна храна, причината за пъпките е ясна. Често обаче не може да се разбере кое точно е предизвикало обрива. Храните са пълни с безброй оцветители, овкусители, консерванти, подобрители и други Е-та и трудно може да се разбере какво е предизвикало обрива.

дете храна алергия пъпки
Снимка: iStock

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти