Пролетта идва, да прецакаме алергиите!

алергия
Снимка: iStock

Не всички хора се радват на настъпващата пролет. С разлистването на растенията алергичните към полени са подложени на сериозни изпитания – кихане, хрема, сърбежи, сълзене… Но надежда има, алергията може да се надхитри или поне рязко да се намалят нейните неприятни прояви.

При наличие на алергия консултацията с алерголог е задължителна и то преди активния за алергиите сезон. Специалистът ще назначи правилното лечение спрямо вида алергия, която се доказва с тестове – кръвни и кожни. Но най-важна е профилактиката, която почва поне 2 седмици преди появата на съответния полен. Наред с това трябва да се спазват и елементарни мерки, които всеки човек с алергии трябва да предприеме.

Носенето на маски е едно от най-досадните задължения по време на пандемията от ковид. Но за алергичните тя е спасение – маската намалява количеството на вдишаните алергени в пъти! На открито пази от полени и фини прахови частици, на закрито от микрокърлежи от праха и други вредни частици.

жена пролет маска коронавирус алергия
Снимка: iStock

Инсталирайте си мобилно приложение за алергии. То дава информация за нивата на полените в различните области на страната, поленов календар с точна информация кои растения кога цъфтят, както и съвети за профилактика, подходящи лечебни заведения в близост и лаборатории, извършващи подходящи изследвания.

Обличайте се подходящо! Полените полепват по всичко, затова защитете тялото си с дълги ръкави и панталони, шапка за защита на косата, слънчеви очила, тънко шалче около врата. В сезона на алергиите дрехите веднага се свалят и изпират след като се приберем у дома. Втората стъпка след прибирането вкъщи е веднага да се отмият полените от кожата с душ, косата също, ако не е била покрита с шапка. Навикът да не се влиза с обувки в дома и да се ползват домашни чехли е добре дошъл за алергичния човек. Така не се внасят алергени с обувките.

жена пролет маска коронавирус алергия
Снимка: iStock

Домът също се почиства от прах редовно, но без препарати, само с влажна кърпа. Алергията има неприятното свойство да се „разширява“, може да сте алергични само към цветен прашец, но с течение на времето се прибавят и други алергии, към микрокърлежите на домашния прах например. Последните най-много обичат персийските килими, тежките завеси, мокетите, книгите, плюшените играчки, многото предмети по рафтовете. Те нямат изчистване! Затова жилището на алергичния човек трябва да е спартански обзаведено с малко мебели, които лесно се почистват и без изброените придобивки. И с под без килими, най-добре ламинат, теракот или други плочи, които лесно се мият.

Избирайте подходящо време за разходки! Дърветата се опрашват сутрин, затова късният следобед и вечерта са най-подходящи за излизане навън. И, разбира се, след дъжд, водата отмива полените и въздухът е най-чист в часовете след валежи.

алергия
Снимка: iStock

Прочетете още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти