Проблемът с втория мъж и втората жена

Симо Колев
Снимка: Edna.bg

Имам познати, които след раздяла продължиха живота си с друг партньор. И мъже, и жени. Това, разбира се, е естествен стремеж за търсене на щастие и за бягство от самотата, която тегне над разделените души. Това, също така, е и предпочитаното развитие, когато една връзка не се е запазила. Много по-добре е човек да продължи, отколкото да спре, и е много по-добре човек да се обвърже с друг, вместо да си кука сам.

Но често пъти се получава така, че новата връзка е някак на полуоборот. Да, има период на напасване и настройка един към друг, но аз говоря за по-продължително състояние на нещата. Двама са, гаджета са, даже са пресни гаджета, на месец-пет, година-две, ама....не е същото. В тях няма кой знае какъв ентусиазъм. Сякаш виждаш двойка, в която и двете страни са се събрали от нужда, да си ближат раните, или само и само да не бъдат сами. Изглеждат, като връзка, в която няма връзка. Абе, не им личи, че са заедно.

И си викам – откъде идва това бе, брат!? Нали са свободни, нали не правят нищо лошо. Намерили са се, събрали са се. Е, айде де!?

И започвам да си тълкувам и обяснявам. Това се получава, ако един от двамата още не е скъсал с бившия или с бившата. Те не се виждат, може и отдавна да са се разбрали, съвсем цивилизовано, че не става, ама единият още си седи в миналото заедно с другия, а другият просто е продължил. Понякога точката за един е ясна и категорична, но и мъглява за друг. Получава се, когато единият е обичал повече, и нерядко това е случаят. Това състояние на нещата те кара да се чувстваш с новия човек до теб сякаш изневеряваш, сякаш нещо не е съвсем ок. Връзката ви е на полуоборот. Търсиш и искаш нещо, което другият няма.

Чашата с очакванията ти е халба, която другият просто не може да напълни. Търсиш нещо, което другия има отчасти, искаш нещо от предишния, което се надяваш да откриеш в настоящия. Не приемаш човека, такъв какъвто е, а искаш предишния. Поведението му, жестовете му, присъстивето му. Гледаш настоящия, но мислиш за предишния.

Има и друго. Говорим за връзки, които са формиращи връзки. Дълготрайни, семейни, връзки, в които си вложила много, и връзки, които си мислила, че ще бъдат Връзката. Единствената. И че ще се развиваш с този човек до края, че ще правите нещата заедно. Само с този човек. И изведнъж изчезва. Или ти изчезваш. Тогава дълго време просто не можеш да се настроиш към новия човек. Той може и да си е готин, да си е идеален, ама все има нещо. Или в миризмата, или в навиците, може би в начина, по който шофира, по който паркира, по който зарежда миялнята, или начина, по който гледа телевизия. Абе, хем е твоят, хем не е твоят.

Има и друга възможност и тя е бързата замяна на старата връзка от страх да останеш сам. Това не са чувства, а страх, липса на характер. Това е като когато си гладна, ама много гладна, и хем знаеш, че ако почакаш малко да се прибереш вкъщи, там имаш запържен спанак с риба и моркови на пара, както и прекрасна телешка супа от онзи ден, даже и две парчета от домашен чийзкейк, който ти даде колежка. И въпреки пиршеството за вкуса и сетивата след 4 часа, ти нямаш търпение за тези 4 часа и взимаш някаква бърза гадост, само и само да хапнеш нещо.

Нещо. Много си тъпа. Бързаш от страх. В този случай, нали сме си говорили. Остани малко сама, па виж я тая самота, каква е. Страшна ли е, задушаваща ли е, дълбока ли е, каква е. Вземи ѝ инициативата, остави я да те уплаши, виж, че не е толкова страшна, няма да умреш, а ще продължиш. И продължи.

Но ние говорим за „другия“ мъж, за „втората“ жена. Изразът „един за друг“ не е случаен и на хората им личи, когато са един за друг. Също така, нито един не може да замени или компенсира друг. Може да бъде само той самият, а не някой друг. Моят съвет е да знаеш, че без да се простиш с миналото и да теглиш чертата, не можеш да продължиш. Не можеш да продължиш от злоба, на инат, да му натриеш носа, или за да компенсираш. Можеш да почнеш начисто и то само, когато е минало достатъчно време, което да е изтрило миналото.

Иначе сърцето може да остане дълго заключено, въпреки че го убеждаваш да се отключи. И накрая да стане така, че не си забравила любовта, но си намерила партньорство, разбиране и приятелство. И понеже тези неща отделно едно от друго са несъвместими, се получава така, че живееш с някого, а мечтаеш за друг, или продължаваш да живееш и спираш да мечтаеш. Или просто започваш да мечтаеш нови мечти с новия човек. Но само когато излезеш от тресавището на миналото. И нито секунда по-рано.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Прочетете още от Симеон Колев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти